OPLODNJA IN VITRO

Za trudnoću je dovoljan jedan usađeni zametak

29.10.2009 u 13:58

Bionic
Reading

Žene kojima se usadi samo jedan zametak tijekom oplodnje in vitro imaju jednake izglede za trudnoću kao i žene kojima su usađena dva zametka, objavili su švedski znanstvenici

Ovo istraživanje, koje je nastavak studije iz 2004. godine, dolazi u vrijeme raširene zabrinutosti oko zdravstvenog rizika za majke i bebe u višeplodnim trudnoćama koje su česte posljedice vraćanja više zametaka u maternicu.

Dr. Ann Thurin-Kjellberg sa Sveučilišta u Goeteborgu i njezini kolege izvijestili su u stručnom časopisu New England Journal of Medicine da su u posebnom istraživanju 661 ženi usadili jedan ili dva zametka.

Više od pola žena, njih 53 posto, kojima je u prvom pokušaju usađen jedan zametak, zatrudnjelo je i rodilo, u usporedbi sa 57 posto žena kojima su ugrađena dva zametka u prvom pokušaju, što je zanemariva razlika, izjavili su znanstvenici.

No razlika je bila ogromna u izgledima za višeplodnu trudnoću. Samo dva posto žena s jednim zametkom ostvarilo je višeplodnu trudnoću, a u grupi s dva zametka bilo ih je 28 posto.