AUTOMOBILSKA TEHNOLOGIJA

Za godinu-dvije stižu BMW-i s felgama od ugljičnih vlakana

24.02.2014 u 15:56

Bionic
Reading

Malo koji materijal u automobilskoj industriji uživa status poput ugljičnih vlakana. Lakša, čvršća, pa čak i vizualno atraktivnija od metala, ugljična vlakna vješto nadomještaju gotovo sve ostale materijale za izradu automobilskih komponenata

Nakon što su postala standardni dio karoserija i elemenata unutrašnjosti, ugljična vlakna polako osvajaju teritorij automobilskih naplataka.

Već smo vidjeli skupocjene izvedbe felgi od ovog materijala u izdanju specijaliziranih tunera, no sada se utrci planira pridružiti i gigant iz Münchena. Na danima inovacija BMW je pokazao svoj prvi primjerak naplataka izrađenih od ugljičnim vlaknima ojačane plastike, felge od kombinacije aluminija i ugljičnih vlakana, pa čak i upravljač izrađen od ovog kompozitnog materijala.

Prednost naplataka od ugljičnih vlakana u odnosu na one od aluminija su čak 35 posto niža masa, čime ovjes trpi manja opterećenja, automobil je upravljiviji te troši manje goriva.

BMW još nije započeo proces odobravanja tehnologije od strane EU, no u AutoExpressu su uvjereni da bi Bavarci mogli komercijalizirati ove dodatke za godinu do dvije. Nadajmo se samo po značajno nižoj cijeni od 15.000 američkih dolara koliko košta set Carbon Revolutionovih CR-9.