SLATKO, LJUTO ILI KREMASTO

Vruća čokolada s naj dodacima koje možete zamisliti

25.11.2015 u 17:17

Bionic
Reading

Meteorolozi najavljuju zahlađenje pa čak i snijeg, a pravim gurmanima odmah na pamet pada ukusna vruća čokolada. Šalica vruće čokolade može biti još bolja uz koji slastan dodatak

Zima je pred nama pa nije loše provjeriti kako sve možemo obogatiti klasičnu šalicu čokolade i uživati u slasnim gutljajima.

Zdrava vruća čokolada s chaijem

Chai je kod nas poznat kao joga-čaj, ili kao originalna biljka Camellia sinensis koja je postala opća imenica za vrući napitak. On će vam vratiti energiju i poboljšati cirkulaciju. Za početak skuhajte chai u mjeri jedne šalice. U posudu od blendera stavite pola šalice toplog mlijeka od kokosa, chai, dvije žlice gorkog kakaa, žličicu ulja od kokosa, žličicu ekstrakta od vanilije, dvije sušene datulje i malo soli. Poklopite pa dobro izmiksajte. Probajte i dodajte stevije ako vam je pregorko.

Karamela, komadići čokolade i sljezovi kolačići

Ovo je vrlo jednostavan recept koji će se svidjeti ljubiteljima čokolade i karamela. Uzmite dvije šalice punomasnog mlijeka i zagrijte da bude toplo, ali ne da zavrije. Zatim uspite do pola šalice komadića čokolade i pola šalice tekuće karamele. Miješajte na laganoj vatri dok se sve ne rastopi. Prelijte u šalice i po želji dodajte tučeno vrhnje i komadiće sljezovih kolačića.

Čokolada s maslacem od kikirikija

Sve što trebate učinit jest zagrijati šalicu i pol punomasnog mlijeka pa dodati pola šalice čokolade natrgane na kockice i pustiti da se otopi. Prelijte u mikser i umiješajte četvrtinu šalice maslaca od kikirikija. Sve dobro izmiješajte i servirajte u šalicama. Možete napraviti i ukusan dodatak od tučenog vrhnja koje ste prelili čokoladnim sirupom.

Meksička vruća čokolada

Pomiješajte četiri žlice gorkog kakaa, pola žličice cimeta u prahu i prstohvat čilija, također u prahu. Sve stavite u lonac pa dodajte pola šalice mlijeka i nekoliko komadića omiljene čokolade. Sve zagrijte i promiješajte dok se čokolada ne otopi, a na kraju dodajte par kapi vanilije i šećera/zaslađivača po želji.

Vruća čokolada s alkoholom

Svaki klasični recept za spravljanje vruće čokolade možete uvijek obogatiti s malo alkohola. Ovisno o tome što vam je drago, nećete pogriješiti ako ulijete tekilu i dodate listiće mente, a možete uliti i kod nas uobičajeniji konjak ili pak rum, a za slađu verziju nećete pogriješiti s Baileysom.