NIJE SAMO ZAČIN

Vrijeme je da otkrijete sve čari celera

17.01.2013 u 10:07

Bionic
Reading

Ako vam celer služi samo kao dodatak juhi ili varivima i ne pada vam na pamet što napraviti s njim, krajnje je vrijeme da naučite nešto više o ovom nepravedno zapostavljenom povrću

Najčešće se susrećemo s dvije vrste celera, korjenastim i lisnatim. Od korjenastog se, kako mu i ime govori, upotrebljava uglavnom korijen, listove koristimo kao začin, a od lisnatog upotrebljavamo hrskavu stabljiku.

Prekriven dlakavim nitima i ostacima zemlje, korjenasti celer ne izgleda previše privlačno, no to ne znači da ga trebate zaobići. U ovom neuglednom korijenu krije se bogat i aromatičan okus koji će obogatiti mnoga jela, a poslužit će i kao savršen prilog.

Celer je lako probavljiv i ima dvostruko manje kalorija od krumpira, a 100 grama korijena celera sadrži 40 kalorija. Odličan je izvor vitamina, a ostale potrebne minerale i vitamine sadrži u manjim količinama. Ima diuretičko djelovanje, a pomaže u slučaju nadutosti i probavnih teškoća.

Kod biranja celerova korijena vodite računa da na dodir mora biti čvrst, a ako ima ostatke stabljike, one moraju biti svježe. Stajanjem celer gubi boju jer brzo oksidira, ali i vrijedne nutritivne sastojke, pa ga nemojte kupovati narezanog, već se radije odlučite za cijeli korijen.

Stabljika svježeg celera treba biti hrsakava, a listovi svijetlozelene boje

Ako kupujete stabljiku s listovima, oni bi morali biti svijetlozelene boje, a stabljika hrskava.

Korijen celera može se u hladnjaku čuvati i nekoliko tjedana, a stabljike u vrećici u hladnjaku mogu stajati do tjedan dana.

Celer se može jesti sirov, a narezan na štapiće izvrstan je kao grickalica uz razne umake i dodatak salati. Narezan na trakice može biti glavni ili jedan od  sastojaka raznih popečaka, polpeta, spring rolica i jela iz woka. Uz celer narezan na kockice i skuhan s krumpirom, pire više nije dosadan prilog. Pecite ga s povrćem u pećnici, dodajte kremastim juhama, rižotima…

Ako volite hrskave zalogajčiće, napravite čips od korijene celera.

Čips od celera

Potrebni sastojci:

- korijen celera
- oštro brašno
- tekući rijetki jogurt
- ulje za prženje
- sol

Nasijecite korijen celera na tanke listiće i uvaljajte ih u oštro brašno, zatim ih umočite u jogurt i ponovo u oštro brašno te pržite u dubokom ulju. Ispržene listiće posolite i servirajte uz neki lagani osvježavajući umak.