GREŠKA U KORACIMA

Vogue suočen s optužbama za rasizam

14.10.2009 u 15:01

Bionic
Reading

Francusko izdanje modnog magazina Vogue suočeno je s optužbama za rasizam nakon što su objavljene kontroverzne slike bijelog modela za potrebe snimanja obojanog crnom bojom

LaraStone

Bjeloputa nizozemska manekenka Lara Stone u novom broju Voguea prikazana je kao crnkinja, a njezino lice i tijelo obojano je tamnosmeđom bojom. Odmah do slike 'crne' Lare, objavljena je i njezina 'bijela' varijanta. Dvije slike izazvale su niz negativnih komentara i kritika, a web portali i blogovi naveliko su se raspisali o Vogueovoj provokaciji.

Američka web stanica Jezebel prozvala je urednicu francuskog izdanja magazina Carine Roitfeld i fotografa Stephena Kleina 'kulturalno neosjetljivima': 'Ono što bi Klein i Roitfeld trebali znati jest da je bojanje bijelih ljudi u crne samo zbog nečije zabave vrlo uvredljivo na način koji je sasvim u neskladu s kulturalnim kontekstom. Francuska možda nije imala specifičnu prošlost zabavne industrije, no mogli su uzeti u obzir da bi takva slika negdje mogla biti vrlo neprihvatljiva.'

Francuska antirasistička grupa SOS Racisme sliku obojane Lare ocijenila je kao netaktičnu. 'Ako je namjera bila umjetničke prirode, a ne da se bijeli model prikaže kao crna djevojka, činjenica da je slika izazvala takve reakcije jasno pokazuje da 'svijet slika' poput marketinga, mode ili sličnog, sada plaća dug dugotrajnoj tradiciji zabrane crnim ljudima da pokazuju svoje tijelo u javnosti,' smatra Dominique Sopo iz SOS-a.

Uredništvo francuskog izdanja magazina Vogue poručilo je, pak, da nisu bili svjesni da će slika izazvati bilo kakve kontroverze, no ipak su se suzdržali od javne isprike.

Slika je objavljena u nezgodno vrijeme, upravo nakon što je na 'Australian TV talent showu' jedan bijeli sudionik emisije svoje lice obojio crnom bojom i stavio periku kako bi što uvjerljivije imitirao grupu Jackson Five.