veliki projekt

Vodimo utrku s vremenom kad je zdravlje djece i mladih u Hrvatskoj u pitanju. Aktivna Hrvatska kreće u veliku proljetnu - ljetno edukaciju

26.05.2023 u 09:44

Bionic
Reading

Zadnji je trenutak za veću akciju aktivacije djece i mladih u Hrvatskoj kad su borba protiv pretilosti i redovna tjelesna aktivnost u pitanju. Vodeći hrvatski sportsko – edukativni projekt Aktivna Hrvatska kreće u veliku proljetno – ljetnu edukaciju diljem Hrvatske. Posebnu pažnju u jedanaestoj će sezoni posvetiti djeci i mladim ljudima

Hrvatska je sedma zemlja po pretilosti mladih od 39 zemalja Europe, zabrinjavajuće je da prvih sedam mjesta drže zemalje Mediterana. Čak 42 % dječaka koji žive uz more je pretilo, a djevojčice s Mediterana također su prve po pretilosti.

„Pred nama je poseban zadatak ove godine. Iako već godinama slušamo kolike su dobrobiti redovne tjelesne aktivnosti, gotovo trećina osmogodišnjaka živi s prekomjernom tjelesnom težinom. Upravo ćemo njima posvetiti jedanaestu sezonu kako bi njih i roditelje raznim akcijama potaknuli na promjenu životnih navika. Upravo zato, ove godine s nama u timu je i jedna osmogodišnjakinja!“ – izjavio je Toni Dabinović, glasnogovornik Aktivne Hrvatske.

Tim Aktivne Hrvatske u jedanaestoj sezoni čine ambasadorice i voditeljice Renata Sopek i Darija Mikulandra Žanetić, treneri veterani projekta, kineziolozi Lukrecija Dragić, Tina Živković, Ivan Antunović i Patrik Kramarić. Posljednjih nekoliko sezona građane diljem zemlje educiraju i Drago Pezić, Luka Šuker i Dominik Špoljarić. Treninzi instruktorice pilatesa Asje Petersen posljednjih su godina iznimno posjećeni, a s vježbama za lice od prošle nas godine podučava Jelena Atabeyki. Od prošle godine u timu je i najmlađa članica, osmogodišnja Anja Dabinović čijih je 35 % vršnjaka pretilo.

Tim Mentalnog treninga koji predvode Ana i Igor Čerenšek u ovoj godini održava radionice posvećene stresu, a u rujnu će posebnom radionicom pažnju posvetiti mladima. Nutricionistica Karmen Matković – Melki jedanaest godina daje besplatne savjete iz područja nutricionizma. Aktivna Hrvatska održava se pod pokroviteljstvom Predsjednika RH Zorana Milanović, uz podršku Ministarstva turizma i sporta te Hrvatskog olimpijskog odbora.

  • +5
Tim Aktivne Hrvatske Izvor: Promo fotografije / Autor: Filip Filipović

“Pred nama su topli dani. Odvojite minimalno 30 minuta za sebe u danu. Posvetite ga aktivnosti. Izberite sport koji vama osobno najviše odgovara, onome što vas veseli. Budite primjer djeci i mladima u svojoj okolini. Pridružite nam se u nekon od gradova diljem Hrvatske ovog proljeća I ljeta!” izjavio je kineziolog Patrik Kramarić kojem je ovo sedma sezona u projektu.

Sljedeći trening Aktivne Hrvatske održava se u Vodicama 27. svibnja, vježbe za lice Jelene Atabeyki su u Falkensteiner Resortu Punta Skala u subotu, 3. lipnja. Ljetni jutarnji trening pilatesa s Asjom Petresen u Samoboru je u subotu, 8. srpnja. Po prvi puta tim Kineziološkog fakulteta iz Zagreba vježbat će s građanima Metkovića 26. kolovoza, a u Bolu na Braču 9. rujna. U rujnu ćemo se posebno posvetiti mladima i to u Solinu i Rijeci.

Za treninge se možete prijaviti na www.aktivnahrvatska.hr

sve osim nogometa

Učitavanje...