NOVI RESTORANI 2024.

Vodič za gurmanske premijere od Singapura do Rija

06.02.2024 u 08:29

Bionic
Reading

Planirate li ove godine u London? Možda ćete tamo poželjeti pojesti nešto u japanskom stilu. Ili, možda, u Pariz? Vjerojatno nećete odoljeti malim elegantnim zalogajima uz koktel. A ljetovanje na Ibizi? Bit će savršeno s fine dining večerom spravljenom na otvorenoj vatri.

Ili planirate negdje dalje? Kasnonoćne moderne kineske delicije u Montrealu? Francusko-brazilski degustacijski meni u Riju? Održivi singapurski zalogaji? Sve su to prilike koje se gurmanima nude otvaranjem nekih od najiščekivanijih novih restorana 2024., s popisa organizacije 50 Best Restaurants. Izuzev Madunije na Ibizi koji se otvara u lipnju, većina ih stiže već u prvoj polovici godine, neki su već i otvoreni, a donosimo ih abecednim redom.

Air, Singapur (Singapur)

Što dobivate kada spojite najboljeg svjetskog slastičara 2021. Willa Goldfarba, chefa Matta Orlanda (ex-Amass, Kopenhagen) i Ronalda Akilija, suosnivača ugostiteljske grupacije koja stoji iza Desa Potato Heada (s liste 50 najboljih svjetskih hotela)? Puno više od samo restorana! Air (skraćenica za Awareness, Impact and Responsibility - Svjesnost, Učinak i Odgovornost) ovih dana postaje dom kuharskog kluba, istraživačkog prostora i farme vrtova, gdje gosti mogu jesti, učiti i pronaći osamu u prirodi.

Jela u tom casual restoranu uključuju cijelu koraljnu kirnju za dvoje (rabi se svaki dio ribe, a kosti se čak pretvaraju u rezance) i desert od papaje sa smrznutom granitom od kože papaje. Dok Orlando vodi restoran i brine o pozadinskoj hip-hop glazbi, zvijezda Netflixova serijala 'Chef's Table' Goldfarb, odgovoran je za podršku, primjenom svojih širokih znanja o flori i fauni stečenih u vlastitom restoranu Room4Dessert na Baliju.

Crudo Izakaya Latino, San José, Kostarika

Chef Pablo Bonilla otvara svoj Crudo Izakaya Latino u glavnom gradu Kostarike, i to u susjedstvu svog restorana Sikwa. Ta dosadašnja Bonillina uzdanica je u izboru Latin America 50 Best Restaurants proglašen najboljim kostarikanskim restoranom. Sada Bonilla otvara puno opušteniji lokal u stilu izakaya. Restoran s 30 stolica servirat će mala jela utemeljena na lokalnim sastojcima, primjerice tartar od tune s avokadom i dimljenim sokom ananasa, okonomiyaki od palmine srčike i hobotnice, ili tiradito od ribe dorado i breskvine palme pejibaye.

Endo Kazutoshi u hotelu Raffles London at the OWO, London (ime još nije obznanjeno), Ujedinjeno Kraljevstvo

Ako je otvaranje restorana chefa Maura Colagreca (chef Mirazura u Mentonu, Najboljeg restorana svijeta 2018) u londonskome Rafflesu bilo među najiščekivanijim u 2023, londonski povijesni Old War Office i ove godine ima dosta toga u rukavu. To uključuje i otvorenje najnovijeg restorana s japanskim utjecajem, pod palicom sushi  chefa svjetske klase Enda Kazutoshija. Smješten na krovu hotela s panoramskim pogledom na neke od najprepoznatljivijih znamenitosti britanske prijestolnice, podijeljen je na više prostora, uključujući restoran sa 60 mjesta, chef's table, vanjsku terasu i privatnu salu unutar jedne od prekrasnih kupola zgrade. U prizemlju se nalazi i sake bar s 28 mjesta.

Madunia, Ibiza, Sant Antoni de Portmany (Španjolska)

Nakon gotovo desetljeća provedenog u poznatom amsterdamskom restoranu Rijks, chef Ivan Arauz Beusink i njegova partnerica Jessie le Comte, koja vodi marketing i komunikacije, sele na Ibizu kako bi otvorili Maduniju. Beusink, rođen u Nikaragvi, kombinirat će latinoameričke utjecaje s kuhanjem na otvorenoj vatri i fine dining u mikro-sezonskom jelovniku, s jelima poput rajčice i smokava s burratom i preljevom od smokvinog lišća. Sve na jelovniku osmišljeno je za dijeljenje, nadahnuto zajedničkom kulturom prehrane gdje se obitelj i prijatelji okupljaju za stolom.

Minore, Pariz (Francuska)

Dijelom restoran, dijelom koktel bar, Minore je suradnja između kuhara Katsuakija Okiyame i barmena Huga Combea, koji dolaze iz restorana Abri i bara Classique. Restoran s 22 mjesta i bar s 12 mjesta imat će opušteni ugođaj koji kombinira pariški bistro i njujorški industrijski stil, s pozadinom acid jazza i disco melodija. Okiyamin sezonski francuski jelovnik obuhvaćat će četiri ili pet sljedova, dok će Combeov bar (neće biti rezervacija) posluživati male zalogaje uz kratki, održivi meni koktela spravljenih od kuhinjskih ostataka. Vina će biti samo prirodna i biodinamička.

Oncle Lee, Montreal (Kanada)

Samo četiri godine nakon što je završio stažiranja u slavnim restoranima Odette u Singapuru, Core by Clare Smyth u Londonu i Quintonil u Mexico Cityju, kanadski chef Andersen Lee otvara mjesto svojih snova sa svojim mentorima iz Bouillon Bilkua, grupacije koja stoji iza istoimenog restorana u kojem je započeo karijeru. Kasnonoćni lokal, kojemu je dao svoje ime, moderni je kineski restoran koji odaje počast svom nasljeđu, s jelima poput goveđeg tatarskog od crnog graha, jaja mariniranih u soji, jakopskih kapica s XO umakom i hrskavog chow meina od plodova mora.

'Jeo sam diljem svijeta, od Singapura do Mexico Cityja. To me je natjeralo shvatiti da moram otkriti svoje korijene, što me učinilo chefom kakav sam danas', kaže Lee.

Oseille, Rio de Janeiro (Brazil)

Nakon što je koncem 2023. otvorio svoj casual restoran Toto, brazilski chef Thomas Troisgros, sin slavnog Claudea i četvrta generacija čuvene francuske kuharske obitelji, početkom ove godine vraća se svojim fine dining korijenima. Na drugom katu zgrade u šik četvrti Ipanema, u kojoj se nalazi i već vrlo popularni Toto, Oseille (francuski izraz za kiselicu) je restoran sa samo 16 mjesta, koji poslužuje jedan degustacijski meni od pet do sedam sljedova. Jela podsjećaju na ona koja je chef posluživao zajedno sa svojim ocem u Olympeu, nekadašnjem redovitom članu liste 50 najboljih restorana Latinske Amerike, a koji je zatvoren tijekom pandemije. Hrana? Elegantna kuhinja s francuskim utjecajem koja sadržava obilje brazilskih namirnica, posebno morskih plodova, plus izvrsna vina.

Pascual, Washington DC (SAD)

Bivša slastičarka njujorškog restorana Cosme, Isabel Coss, udružila se sa svojim suprugom Mattom Conroyem i obiteljskim ugostiteljskim brendom The Popal Group da bi otvorila novi suvremeni meksički restoran na Capitol Hillu. Nazvan po San Pascualu, meksičkom svecu zaštitniku kuhanja, jelovnik restorana bit će usredotočen na lokalni i meksički kukuruz (sve mljeveno u restoranu) u jelima kao što su tlayudas, tetelas i piletina al pastor, sa svim slanim jelima delikatno spravljenim na roštilju na drva. Naravno, tu su i sjajni deserti, poput pečene vanilije s cajetom (vrst dulce de lechea), dok će koktel karta biti bogata mezcalom, vinska prirodnim vinima, a bezalkoholna aguas frescama.