STRUČNJACI UPOZORAVAJU

Dvije vrste hrane koje bismo trebali preskočiti kada kupujemo zalihe u trgovini

02.02.2024 u 22:40

Bionic
Reading

Mjesečne, pa čak i tjedne kupovine namirnica mogu biti naporne, ali uvijek su posebno teške kada nastojite kupovati one zdrave. S cijelom trgovinom ispunjenom, čini se, beskrajnim mogućnostima, kako znati što je dobro za vas, a što biste trebali izostaviti iz košarice?

Kada je riječ o zdravlju srca, opće je poznato da je važno kloniti se hrane koja je bogata natrijem, šećerom i drugim prerađenim sastojcima, no neke od njih ipak je teško uočiti. Stručnjaci nas upućuju na dvije vrste hrane koje bismo trebali preskočiti kada kupujemo zalihe u trgovini: konzerviranu hranu i gotova jela.

Konzervirana hrana može biti praktična i dugotrajna, ali može ozbiljno utjecati na cjelokupno zdravlje, uključujući zdravlje srca, ako niste oprezni. Naime mnoge vrste konzervirane hrane sadrže bisfenol-A, kemikaliju za koju se zna da može izazvati hormonske poremećaje i niz drugih zdravstvenih problema, i to ne samo onih vezanih uz rad srca.

Još jedan veliki problem kad je u pitanju konzervirana hrana jest da tako obrađene namirnice obično gube dosta od svoje hranjive vrijednosti, ali i sadrže štetne aditive. Naime, budući da proces konzerviranja obično uključuje visoku temperaturu, vitamini topivi u vodi mogu se vrlo lako izgubiti. Visoki udio natrija, šećera ili konzervansa ponekad se dodaju konzerviranoj hrani kako bi se poboljšao njezin okus, što također može povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti. K tome, povećane razine šećera mogu uzrokovati nakupljanje natrija, što dovodi do nakupljanja kalcija, a što opet rezultira vazokonstrikcijom i hipotenzijom.

S druge strane, naravno da nije svaka konzervirana hrana loša za nas. Važno je pogledati sastojke i paziti na znakove upozorenja, tražiti namirnice s minimalnom količinom dodanog šećera ili natrija, a svakako treba provjeriti i veličinu porcije. Nutricionisti predlažu težiti raznovrsnom svježem voću i povrću, pakiranom bez dodanih umaka ili sirupa.

Još jedna vrlo praktična, ali nažalost nezdrava vrsta hrane su gotova jela. Govorimo o obrocima namijenjenim 'dovršavanju' u mikrovalnoj pećnici ili već pripremljenim obrocima iz zamrzivača. Baš kao i konzervirana hrana, ta su jela u pravilu pretrpana prerađenim sastojcima i mogu biti posebno loša za zdravlje srca zbog velike količine natrija i zasićenih masti.

Također je važno naglasiti da ih se, budući je tim obrocima obično oduzeta nutritivna vrijednost, općenito može držati 'praznim kalorijama', odnosno hranom koja osim kalorija ne donosi ništa drugo. Takva se hrana proizvodi masovno, a s namjerom što većeg produljenja roka trajanja. Najlakši način da se to postigne kod prehrambenih proizvoda jest dodavanje konzervansa, posebno štetnih za zdravlje srca.

Što nam je onda činiti? Općenito, treba izbjegavati bilo kakvu ultraprerađenu hranu ako srce i općenito tijelo želimo održati zdravim. To može uključivati mnogo toga, od čipsa do slatkih peciva, ali konzervirana hrana i gotova jela neke su od najgorih opcija. Kad god je to moguće, uvijek je najbolje odabrati cjelovitu hranu koja može nahraniti vaše tijelo i održati vas zdravim. Na koncu će se to itekako isplatiti!