Tomislav Hruban

Vlasnik 'kristalne kuhače' rijetko kuha kod kuće

15.09.2013 u 13:31

Bionic
Reading

Tomislav Hruban glavni je kuhar zagrebačkog hotela Westin. Karijeru je započeo u obiteljskom restoranu u Velikoj Gorici, koji je 1968. pokrenuo njegov djed. Djed je restoran i ljubav prema kuhanju prenio Tomislavovoj majci, a zatim je i Tomislav odlučio nastaviti obiteljsku tradiciju

Roditelji, naravno, nisu imali ništa protiv toga da se njihov obiteljski posao nastavi. Dok je bio peti, šesti razred osnovne škole, nije imao prevelike ambicije ni prema čemu drugome te je već onda znao svoj put i gdje se vidi u budućnosti.

'Kao i svako dijete, prvo sam pekao palačinke. Prilaženje nekom plamenom 'strojčiću' bilo je pravi izazov dok sam bio klinac, smije se Tomislav. Krenuo je s pečenjima, lokalnom kuhinjom, koja je u ono vrijeme bila popularna i pristupačnija. Nakon obiteljskog restorana, radio je nekoliko godina u Sheratonu, kratko u catering firmi te je 2005. došao u Westin, prvo kao konobar, a danas se može pohvaliti titulom glavnog kuhara.

Kaže da put nije bio lagan; bilo je natjecanja , odricanja i uloženog vremena, no sve se na kraju isplatio. Kao član Nacionalne kulinarske reprezentacije, koja broji dvanaest članova, osvojio je titulu pobjednika Hrvatskog kuharskog kupa 2008. S obzirom na to da je sudjelovao u nizu natjecanja u Hrvatskoj, osvojio je i 'kristalnu kuhaču'.

Nakon osvajanja titule pobjednika Hrvatskog kuharskog kupa, dobio je priliku za sudjelovanje u natjecanju za najboljeg kuhara Balkana u Beogradu. Unatoč konkurenciji iz devet balkanskih zemalja - Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Grčke, Turske, Crne Gore, Rumunjske i Cipra, Tomislav je 2009. stekao titulu 'Zlatnog kuhara Balkana'.

Njegovo predjelo od brancina i lososa, biftek punjen guščjom jetrom i mousse od bijele čokolade s umakom od maline pomeli su konkurenciju. Pripremu jela uvježbavao je dva mjeseca uz savjete članova Hrvatskog kuharskog saveza. Prošlih je godina s hrvatskom kuharskom reprezentacijom sudjelovao i na natjecanjima u Parizu i Wallesu, ali i diljem Hrvatske. Kao jednu od nezgoda ističe situaciju s natjecanja u Zadru, gdje je morao servirati hladno predjelo za 12 ljudi na velikom pladnju ili ogledalu. No Tomislav je pladanj ostavio u Zagrebu pa su se kolega i on dosjetili te se poslužili ogledalom iz sobe u kojoj su boravili. Na sreću, ogledalo je bilo ljepše od njegova pladnja.

Najdraže mu je pripremati ribu, no ne postoji jelo koje ne voli pripremati. Na ekstravagantnoj večeri pripremio je dva slijeda, škampe marinirane u aromatičnom bilju te namaz od mascarponea i aromatičnih trava, a za desert slatku trilogiju – čokoladni odrezak od tamne čokolade i umaka od naranče, čašicu pjenice od pistacija te tortu od sira i šumskog voća.

Smatra da će Festival okusa biti jako dobar promotor kako njegova hotela tako i ostalih restorana u Hrvatskoj koji sudjeluju na Festivalu. A cilj mu je da hotel bude na dobru glasu, jer planira ostati što dulje na ovome poslu i prenijeti svoje znanje novim mladim kuharima.

Tomislav je oženjen te ima dvoje djece, no ulogu kuhara prepustio je supruzi. Kaže da suprugu nije osvojio svojim kuhanjem; otkrila je ona i druge Tomislavove kvalitete. Rijetko kuha kod kuće, no kada ga ta dužnost dopadne, uglavnom priprema jednostavna jela, poput tjestenine ili piletine. Kaže da ne prigovara, sve mu je dobro, jer ipak postoji strah da sutradan ostane bez ručka.