ŠIVANJE JE OPET IN

Violeta Vran: 'Ako sami dizajniramo i šivamo odjeću, držimo svoj vanjski izgled i unutarnje zadovoljstvo u svojim rukama'

27.01.2020 u 12:08

Bionic
Reading

I dok jedni životnu ravnotežu i unutarnji mir pronalaze u dobroj knjizi ili tjelovježbi, u posljednje vrijeme sve je više onih koji smirenje, zabavu, kreativnu snagu ili pak novi poduzetnički uzlet pronalaze u šivanju. Violeti Vran odjeća, šivanje i kreiranje je oduvijek bila strast koja je s vremenom postala i profesija. Danas po Hrvatskoj drži radionice, a kroz njezine ruke prošlo je više od 200 polaznica

Masovna proizvodnja, brza potrošnja i dostupnost svega što se poželi zadnjih desetljeća je potisnula neke stare vještine kao što su krojenje, pletenje, kukičanje i šivanje, koje su se opet vratile na velika vrata. Mnogi su još uvijek željni naučiti kako šivati, što je vidljivo po broju zainteresiranih za brojne radionice šivanja. Premda se na internetu se lako mogu pronaći mnogi online tečajevi, to ni približno nije onome kad netko tko to znanje ima u svojim rukama demonstrita 'uživo'. Žena zlatnih ruku, Violeta Vran svoje tečajeve održava u Slavoniji ali i u Zagrebu. I uvijek se traži mjesto više!

Osim tečaja stylinga i dizajna u privatnoj školi Logos moda završila je TT coaching program autora i life coacha Tomislava Tomića pa svojim klijenticama osim dizajna i izrade odjeće, nudi radionice krojenja i šivanja, fashion i life coaching radionice, individualni rad te podršku u stvaranju unutarnje i vanjske slike o sebi.

Tko je zaslužan za vaše znanje krojenja i dizajniranja? Od kud dolazi vaša ljubav prema tom starom zanatu?

U obitelji su mi obje bake i tri tetke znale šivati tako da mi je učenje osnova te vještine bilo prilično dostupno. No među njima se uvijek isticala jedna tetka koja je sebi redovito dizajnirala, krojila i šivala odjeću. Sve što je nosila odisalo je otmjenošću, glamurom i elegancijom i to me posebno privlačilo. Ljetovala sam kod nje u gostima i nestrpljivo čekala kada će mi nešto šivati. U tim se trenucima nisam odvajala od nje i pratila sam sve što je radila, upijala kao spužva i trudila se ponoviti sve što mi je pokazala. Naravno, ubrzo sam shvatila kako su vještine poput dizajniranja, krojenja i šivanja odjeće za sebe neprocjenjive ako želiš svoj vanjski izgled, ali i unutarnje zadovoljstvo 'držati u svojim rukama'.

Nekada je šivanje ručno i na mašinama bilo znanje koje je imala svaka mlada djevojka i žena. Kakva je situacija danas i koliko mladi danas žele naučiti šivati?

Moram priznati da me iznenadio broj mladih djevojaka i žena koje su prepoznale ovu vještinu kao nešto vrijedno. Dosta njih ima šivaće mašine naslijeđene od nekoga iz obitelji i uglavnom se javljaju sa željom da nauče i više od osnova. Također, iznenađuju i mene i sebe upornošću, trudom i naravno-postignutim rezultatima. Iako je nekako, kada pomislimo na šivanje, svima nama u glavi slika stare singerice i eventualno bake koja sjedi i šije, fotografije sa radionica pričaju neku novu, moderniju priču.

Koliko su takve stvari isplative budući da se danas odjeća relativno jeftino može kupiti, a mnogi danas odjeću smatraju potrošnom robom?

Premda je odjeća zaista postala lako dostupna roba i prodaje se u bescjenje, ono što već duže vrijeme djevojke i žene ističu kao nedostatak je da ne uspijevaju pronaći za sebe ono što zaista žele i ono što će im zaista pristajati onako kako su zamislile. Neke od njih će se zadovoljiti odlaskom u krojačke i dizajnerske salone, a neke imaju strast za razvijati vještine. A kada je u pitanju strast prema nečemu, isplativost je ogromna.

Kako to da ste odlučili svoje vrijedno znanje prenijeti drugima?

Meni je to ogromno zadovoljstvo! Radeći sa ženama shvatila sam da svaka od njih ima viziju kako želi izgledati i kako se želi predstaviti svijetu. No to je u stvari i više od predstavljanja, to je izražavanje njihovih želja i težnji za ostvarivanjem nekih novih ciljeva, želja i snova. Ako si sami dizajniramo i šivamo odjeću, postižemo upravo ono što sam spomenula, držimo svoj vanjski izgled i unutarnje zadovoljstvo u svojim rukama.

Koji su najčešći razlozi za tečajeve - otvaranje/pokretanje nečeg svog, hobi ili...?

Žene i djevojke se ugalvnom prijavljuju iz želje i potrebe da iskušaju nešto novo i zanimljivo, no ono što većinu zaista privuče na ove radionice je mogućnost da postignu više u kreiranju vlastitog stila odijevanja. Dizajniranjem i šivanjem odjeće za sebe dobivaju tu mogućnost. Osim toga, mnoge se upisuju jer se žele zabaviti u društvu drugih žena i nešto novo naučiti.

Šivanje nije samo jedan stari, već prije svega i složeni posao koji zahtijeva mnogo vremena, truda i intenziteta. Koliko je potrebno da netko nauči šivati?

Uvijek sve ovisi o tome koliko je osoba zaista zainteresirana i motivirana. No osnove koje su nam porebne za početak da bismo mogli savladati jednostavne modele možemo usvojiti za 20-tak sati na radionicama. Nakon toga je važno nastaviti se baviti šivanjem kako ne bismo zapostavili svoj napredak.

Zašto je šivanje dobra psihoterapija?

Nakon što osmislimo i iskrojimo model, šivanje je rutinski dio igre koji je uvijek isti: spoji- obradi-ispeglaj. I divi se urednom rezultatu! Zbog toga je sam proces 'čaroban' kako ga ja volim nazvati, jer se možete opustiti i uživati u rutinskom izvođenju i pritom gledati jedan novi odjevni predmet u nastajanju. U svakom slučaju je izvrsna vještina za odmak od svakodnevnih stresnih situacija. Za mene je to često predivna wellness zona. Na kraju me uvijek preplavi osjećaj zadovoljstva, posebno pred ogledalom, u odjeći koju sam stvorila i udahnula joj život. Isti pogled u ogledalo vidim i kod polaznica već na prvoj probi svog autorskog djela.

Osim radionica napravili ste i besplatni priručnik i eknjigu. Kome su one namijenjenje?

E-knjiga 'Pronađi svoj stil' namijenjena je svim djevojkama i ženama koje nisu sigurne u svoje modne odabire, ne vole kopirati ili nisu zadovoljne 'uniformiranim' izgledom koji dobivaju kupujući odjeću u širokoj ponudi na tržištu. Osim smjernica kako postići balans odijevajući svoj oblik tijela, u knjizi je i dio posvećen vježbama i promišljanju o svojoj osobnosti koju izražavamo odijevanjem. Na individualnom fashion coachingu se više posvećujemo ovoj temi i razgovaramo o tome što to znači za naše ciljeve koje imamao za budućost. Priručnik za šivanje je namijenjen svima koji žele započeti sa šivanjem a ne znaju kako i od kuda krenuti. Sadržaj priručnika je osnovno rukovanje šivaćom mašinom i korak po korak tutorijal za izradu suknje sa gumicom u pojasu.

Koliko je danas poželjan vlastiti izričaj u modnom svijetu i postoje li trendovi koji se moraju pratiti?

Svatko za sebe odlučuje u kojem trenutku će 'izaći iz ormara' i početi se odijevati u skladu sa sobom, no nekako mi se čini da je sve više i više onih koji to žele. Kao što sam i spomenula, sve mi znamo što želimo, samo je pitanje kada ćemo si to i dopustiti. Trendovi, kakvi god bili, po meni su uvijek dobrodošli jer nose sa sobom nešto novo ili barem 'osvježeno'. Tako dobivamo više mogućnosti i inspiracije za kreiranje i izražavanje, a iz palete ponuđenog možemo birati što nam je najdraže i najsvojstvenije. Kada imamo izgrađen vlastiti stil, odnosno kada dobro poznajemo sebe i svoje karakterstike i nije nam problem izraziti se autentično, svakako ćemo znati što želimo pratiti, odnosno koristiti.

Osim dizajna i izrade odjeće, radionica krojenja i šivanja, nudite i fashion i life coaching radionice. O čemu je riječ?

Ovo mi je jedna od dražih tema. Baveći se dizajnom odjeće za žene, shvatila sam da je u cijeloj priči najmanje važna bila odjeća, a veći dio odnosio se na osjećaj zadovoljstva ili nezadovoljstva u svojoj koži. No u ovom slučaju ne samo vizualno već i karakterno. Tada sam počela razumijevati što je mislio slavni Yves Saint Laurent svojim poznatim citatom: 'Tijekom godina naučio sam da je kod haljine najvažnija žena koja je nosi.' Također, često se mi se činilo kako žene jednostavno ne vide mogućnosti koje ih okružuju i isto tako si ne dozvole željeti ono što stvarno žele, te posljedično tome ni ne pokušavaju ništa po pitanju svojih ciljeva. S obzirom da sam uživala razgovarajući s njima, pojavila se ideja da im pokušam ponuditi pomoć. Najprivlačniji način da to ostvarim činio mi se putem life coachinga i tada sam upisala i završila TT coaching program našeg poznatog autora i life coacha Tomislava Tomića.

Program je puno pomogao i meni samoj, ali najviše individualni rad s Tomislavom kao trenerom. Posljedično tome, kreirala sam osnovnu radionicu 'Modne osobnosti - sva lica tvoje ženstvenosti' koja je usmjerena na autentično izražavanje odijevanjem te prepoznavanje i uvažavanje svih dijelova svoje osobnosti. Također su tu i dva individualna coching programa od kojih je jedan usmjeren na kreiranje osobnog stila i samopouzdnja, dok je drugi usmjeren na asertivnost i zauzimanje za sebe. Novi ciklus radionica kreće u ožujku ili travnju ove godine, a početna radionica je 'Modne osobnosti-svalica tvoje ženstvenosti'. Još su tri naslova u nastavku za one koje budu željele više. Radionice su interaktivnog tipa i sadrže radne listove i skripte za ponavljanje.