POTVRĐENO!

Videoigrice izazivaju depresiju

21.01.2011 u 08:27

Bionic
Reading

Istraživanje provedeno na 3.000 učenika pokazalo je porazne rezultate – videoigrice stvaraju tinejdžere koji su depresivni i razvijaju druge psihičke poremećaje

Istraživanje je provedeno u Singapuru, a rezultati su tiskani u američkom časopisu Pediatrics.

Pokazalo se da djeca koja su impulzivnija i neugodno im je u društvu drugih tinejdžera češće i više igraju videoigrice. U prosjeku su ih igrali 31 sat tjedno. Nakon dvije godine liječnici su ih ponovno promatrali i otkrili da ih je većina razvila određeni oblik depresije, ali i drugih psihičkih poremećaja, poput nervoze i fobija. Uz to, ti su tinejdžeri imali slabije ocjene u školi te su se lošije slagali s roditeljima od tinejdžera koji nisu tako puno igrali igrice.

Dr. Gentile, koji je sudjelovao u provedbi istraživanja, smatra da tinejdžeri koji već imaju određenih problema, kao što su impulzivnost, socijalna neosjetljivost i neprilagodljivost, često igraju videoigrice i pretvaraju se u tzv. patološke igrače. Pritom igrice pojačavaju te poremećaje, prije svega depresiju, te ih čine vidljivijima i prisutnijima.

Pokazalo se i da su tinejdžeri koji su puno vremena igrali videoigrice, a potom su to smanjili, patili od slabijih oblika depresije i ostalih psihičkih poremećaja.

Dakle, liječnici smatraju da treba limitirati sate za igranje videoigrica te uz njih svakako izlaziti van, baviti se fizičkom aktivnošću i družiti se s prijateljima.