ODGOJNE METODE

Većina roditelja laže svojoj djeci

05.10.2009 u 09:30

Bionic
Reading

Roditelji stalno lažu djeci, a jedna od osnovnih metoda za roditeljstvo je neiskrenost, pokazuje najnovije istraživanje

Iako djecu uče da je u životu važno biti iskren, većina roditelja svojoj djeci govori laži, otkrilo je američko istraživanje u kojemu je sudjelovalo 127 roditelja.

'Iskrenost je vrlo složeno područje koje djeca moraju naučiti, a roditeljima je to teško. Roditelji bi morali ozbiljno razmisliti o svome ponašanju i zapitati se u kojim situacijama trebaju lagati djeci i trebaju li uopće lagati', istaknula je dr. Gail Heyman sa Sveučilišta California u San Diegu.

Iako roditelji imaju brojne razloge zbog kojih lažu djeci, pokazalo se da su ipak dva motiva dominantna: utjecaj na dječje ponašanje i potreba da se djeca bolje osjećaju.

Među bezazlenije laži ulazi uvjeravanje djece da postoji Djed Božićnjak, ali postoje i laži koje djeci iznimno štete. Riječ je o neistinama koje se djeci govore kada ne žele pojesti određenu hranu pa ih se plaši čudovištima koja će doći po njih. Štetne laži su i one koje manipuliraju dječjim emocijama, a događaju se kada netko blizak umire pa se djecu želi zaštititi i govore im se besmislene stvari.

'Roditelji često govore djeci stvari koje, dugoročno gledano, nisu dobre za njihov razvoj. Roditelji se koriste brojnim lažima da vide koja će upaliti, a to šteti djeci', pojašnjava dr. Heyman.

Apsurd je što unatoč svome ponašanju roditelji ipak žele naučiti djecu da je iskrenost važna u životu. Žele im prenijeti poruku da je laganje loše. Istraživanje je otkrilo da su najviše lagali oni roditelji koji su su djecu i najviše uvjeravali da je laganje loše.

Stručnjaci navode kako je jasno da roditelji ne mogu uvijek biti iskreni, ali napominju da bi se ipak trebali više potruditi kako bi djeca razvijala zdravije ponašanje.