njega i zaštita kože

Važnost SPF-a i prednosti korištenja Actinica losiona

26.07.2023 u 11:30

Bionic
Reading

Koža je naš najveći organ koji omogućuje i preko kojeg se odvija ključna interakcija s okolišem

Pravilna njega i svakodnevna zaštita kože izuzetno su važni čimbenici koji bi trebali biti sastavni dio naše svakodnevice. Koža je prirodna barijera koja nas štiti od ozljeda, patogena, štetnih tvari i UV zračenja. Nedovoljna ili nepravilna zaštita kože može uzrokovati razne kožne poremećaje poput osipa, psorijaze, ekcema, infekcija i preuranjenog starenja, a može dovesti i do raznih prekanceroznih i malignih oboljenja.

Tijekom ljetnih mjeseci i visokih temperatura, najbitnije mjere za zaštitu i njegu naše kože su: redovito nanošenje zaštitnih krema za sunčanje, nošenje zaštitne odjeće i naočala, izbjegavanje prekomjernog izlaganja suncu ('sunbathing'), izbjegavanje izlaganja suncu između 10 i 16 sati, intenzivna hidracija izvana i iznutra (uzimanje dovoljno tekućine), dovoljna količina odmora i sna za oporavak kože te korištenje zaštitnih sredstava prilagođenih našem tipu kože.

Ultraljubičasto (UV) zračenje prepoznaje se kao jedan od glavnih uzročnika oštećenja kože, što rezultira preuranjenim starenjem (tzv. fotostarenje), ali može izazvati i razna kožna oboljenja. Apsorpcija UV zračenja dovodi do nastanka kisikovih radikala, što uzrokuje oksidativni stres u stanicama, narušava proteine i DNA. Fotostarenje ili "photoaging" uzrokuje unutarstanične i histološke promjene, promjene u vezivnom tkivu i morfološke promjene vidljive na tijelu, poput dubokih bora i gubitka elastičnosti. Posljedično može dovesti i do prekanceroznih promjena kože koje predstavljaju povećan rizik od malignih tumora, uključujući i melanom, koji je jedan od najopasnijih i najčešćih oblika karcinoma kože. Učestalost prekanceroza i karcinoma kože u svakodnevnom je porastu, a u posljednjih 40 godina u RH, gotovo se utrostručila pojavnost i smrtnost od melanoma. Epidemiološke studije pokazuju čvrstu povezanost između melanoma i dugotrajnog izlaganja suncu.

Najsigurniji oblik zaštite od štetnog sunčevog zračenja je izbjegavanje izravnog izlaganja suncu. Međutim, s obzirom na to da to nije uvijek moguće, primarni oblik zaštite od degradacije kože izazvane UV zračenjem je zaštita – u obliku odjeće te krema i losiona za sunčanje s odgovarajućim SPF-om (Sun Protection Factor). SPF faktor označava stupanj zaštite od UVB zračenja i ovisi o količini i vrsti filtara i zaštitnih tvari u proizvodu. Kreme sa SPF-om 15 pružaju potpunu UVB zaštitu, apsorbirajući ili reflektirajući više od 93 % UVB zračenja, dok kreme sa SPF-om 30 pružaju zaštitu od oko 97 % UVB zračenja. Važno je odabrati proizvode koji pružaju dodatnu zaštitu i od UVA zraka te ih odlikuje učinkovita apsorpcija, maksimalna zaštita od UVA i UVB zraka te fotostabilnost. Dodatno, važno je i da su proizvodi kozmetski prihvatljivi, sigurni, otporni na vodu i znojenje.

Actinica losion je sredstvo za zaštitu kože od štetnog sunčevog zračenja, koji istovremeno pruža koži njegu i potrebnu hidraciju. Prvi je medicinski proizvod s klinički dokazanom učinkovitošću u prevenciji razvoja nemelanomskih tumora kože. Dvogodišnja studija na pacijentima s transplantiranim organima, pokazala je kako ovaj losion učinkovito sprječava aktiničku keratozu i karcinom rožnatih stanica. Actinica losion sadrži fotostabilne filtre širokog spektra koji omogućuju zaštitu kože od UVA i UVB zraka. Iznimno važna karakteristika ovog losiona je i vodootpornost, što je posebice bitno u ljetnim mjesecima, tijekom korištenja zaštitnih sredstava na moru ili bazenima. Ne sadrži mirise ni standardne PEG emulgatore koji mogu uzrokovati alergijske reakcije, što znači da ga mogu koristiti i osobe s osjetljivom kožom. Actinica losion idealan je saveznik jer osim zaštite od štetnog sunčevog zračenja, njeguje i hidrira kožu, što je od ključne važnosti za očuvanje zdrave i lijepe kože.

Doc. dr. sc. Ivana Prkačin, specijalist dermatologije i venerologije

Actinica losion potražite u ljekarnama. Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu za upotrebu, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.