UGROŽENI NAJMLAĐI

Varate se ako mislite da su voćni sokovi zdravi

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 15.05.2014 13:25
  • Objavljeno 15.05.2014 u 13:25
voće povrće sokovi

voće povrće sokovi

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Voćni sokovi, ali i mnoge druge namirnice, obiluju nezdravim sastojcima koji u konačnici dovode do ozbiljnih zdravstvenih problema

Ako na voćne sokove gledate kao na zdraviju opciju od, primjerice, kave ili piva, onda se jako varate. Naime voćni sokovi koji se nalaze u ponudi prepuni su šećera i ne bi ih se trebalo piti češće od jedanput dnevno.

Stručnjaci su posebno zabrinuti zbog tinejdžera koji konzumiraju voćne sokove u ogromnim količina. Ta dobna skupina, kako pokazuje najnovije istraživanje, prekomjerno konzumira i gazirane napitke, slatke čokoladice od žitarica, kao i obične kekse. Gledano u postocima, tinejdžeri konzumiraju 42 posto više šećera nego što bi trebali i 11 posto više zasićenih masti.

Takve prehrambene navike, upozoravaju stručnjaci, dovode tinejdžere u vrlo opasnu zdravstvenu situaciju, odnosno povećava im se rizik od dijabetesa, pretilosti i srčanih bolesti. Izvješće o istraživanju, iza kojega stoji britanska vladina organizacija, pokazuje da svega 10 posto tinejdžera ima kvalitetnu prehranu koja dnevno uključuje pet porcija voća i povrća.

Istraživanje također pokazuje da odrasli nemaju zdrave prehrambene navike pa samim time ne mogu ni svoju djecu naučiti zdravim pravilima. 'Ovo istraživanje pokazuje da previše ljudi, posebno djece, ne jede zdravo, a samim time i ne živi zdravim stilom života. Dugoročne posljedice bit će vrlo loše. Ne postoji magičan način na koji se ovakva situacija može riješiti. Svi se moramo uključiti i dati svoj doprinos u mijenjanju nezdravih navika', istaknuo je Simon Gillespie, voditelj organizacije British Heart Foundation.

Problem je to što mnogi ljudi na voćne sokove i čokoladice od žitarica gledaju kao na zdrave namirnice, ali to je velika zabluda. Stručnjaci ističu da su takve namirnice prepune šećera i raznih nezdravih aditiva. To dovodi i do zaključka da je jako važno educirati djecu od najranijih dana o tomu što je zapravo zdrava hrana.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!