za što sigurniju vožnju

Uz ovih par trikova osigurajte sigurnu vožnju i manju potrošnju goriva

04.02.2022 u 09:56

Bionic
Reading

Bilo da ste iskusni vozač ili početnik, dobro je znati par trikova kako bi vaša vožnja bila što sigurnija, a potrošnja goriva niža - kako na duljim, tako i na kraćim relacijama. Sigurnosti radi, ako se spremate za duži put trebate biti svjesni kako i vi kao sudionik prometa utječete na poboljšanje zimskih uvjeta na cesti, a koje je nužno poštivati i koji su na snazi od 15. studenoga i traju do 15. travnja

Kada pričamo o zimskim uvjetima na cesti, prije polaska na duži put dobro je provjeriti razinu ulja i ostalih tekućina poput: tekućine za hladnjak, kočničke tekućine i tekućine za vjetrobran, kao i provjeriti auspuh, metlice na brisačima, pritisak u gumama, svjetla, centrirati kotače, koristiti zimsku opremu, provjeriti imamo li dovoljnu količinu antifriza koji štiti motor od smrzavanja i korozije, a dobro bi bilo i posjetiti svog mehaničara radi provjere ispravnosti automobila.

Važnost kvalitetnog goriva kao jednog od sastavnih elemenata sigurne vožnje

Uz pravilnu pripremu za put, ne smijemo zaboraviti kako je također važno prije polaska potpuno gorivom napuniti rezervoar, a tijekom putovanja, kada kazaljka na pokazivaču goriva pokaže razinu ispod pola, dopuniti rezervoar te izbjegavati vožnju na rezervi. S obzirom na česte promjene cijena goriva, bitno je odabrati gorivo s kojim ćete moći prijeći veći broj kilometara, a da vam motor i automobil budu zahvalni jer ćete takvim ponašanjem bitno produžiti životni vijek vašeg automobila.

Uštedu potrošnje goriva i značajno očuvanje motora možete postići uz sljedeće savjete:

  • Održavajte sigurnosni razmak – na ovaj način u prometu sudjelujete kao oprezan sudionik jer imate više vremena za reagiranje što za posljedicu ima da štedite vaše kočnice, a time i gorivo.
  • Smanjite vožnju na kratkim relacijama – optimalnu radnu temperaturu motor može postići tek nakon nekoliko prijeđenih kilometara. Drugim riječima, motor automobila se treba zagrijati i u tom procesu troši veću količinu goriva. Vožnjom na kratkim relacijama na neki način „mučite“ svoj motor i tako smanjujete životni vijek vašeg limenog ljubimca. Ako želite uštedjeti i ne trošiti puno novca na gorivo, savjetujemo da ne koristite često automobil za vožnju na kratkim relacijama.
  • Pregledajte tlak u gumama – preporučujemo da pritisak u gumama provjeravate često jer se gume troše s vremenom, a kontrolirani tlak u gumama igra veliku ulogu u bezbrižnoj vožnji i osigurava da ne trošite veću količinu goriva. Ako se pravovremeno ne kontrolira, može izazvati probleme s kočenjem i upravljanjem automobilom, a za posljedicu ima povećanu potrošnju goriva, kao i guma.
  • Vozite na konstantnoj brzini – dobro je poznato kako veća brzina ujedno znači i veću potrošnju goriva. Duže relacije zahtijevaju bržu vožnju i veći broj prijeđenih kilometara na sat. U tim situacijama ako primjerice vozite na određenoj brzini i držite isti ritam vožnje znatno štedite gorivo. Izbjegavajte nagla kočenja i ubrzavanja, te ako možete koristite tempomat i smanjite potrošnju potrošnih dijelova automobila. Važno je predviđati vožnju i na taj način izbjeći nepotrebne promjene brzine kretanja.
  • Optimalno mijenjajte i upravljajte stupnjevima prijenosa – ekonomičnije je voziti u nižem broju okretaja i većem stupnju prijenosa jer tako odmarate i hladite motor nego li vožnja u većem broju okretaja i nižem stupnju prijenosa. U trenucima vožnje kada želite promijeniti stupanj prijenosa pazite na vaš motor te za isplativu vožnju mijenjajte stupnjeve prijenosa pri brzini na oko 2000 okretaja za dizel motore i 2500-3000 okretaja za benzinske motore. Primjenjujući ove savjete značajno ćete uštedjeti gorivo i pritom smanjiti zagađivanje okoliša.

Ako ste se pronašli u ovim riječima i shvatili da ne koristite često ove metode uštede potrošnje goriva, ono što možete učiniti i na čemu će vam vaš novčanik i motor biti zahvalni također je i korištenje visokokvalitetnih goriva Q Max koji vam pruža još više snage i potpunu zaštitu motora u svim vremenskim uvjetima zahvaljujući inteligentnim molekulama i tehnologijom čišćenja Dual Action Technology. Uz stalnu uporabu moći ćete prijeći i do 50 kilometara više samo jednim punjenjem spremnika s novom generacijom Q Max goriva koje vam osigurava ekonomičniju i ekološki prihvatljiviju vožnju, a kojeg možete natočiti na nekom od 109 Petrolovih benzinskih servisa u Hrvatskoj i ili na Petrolovim prodajnim mjestima u inozemstvu.

sve osim nogometa

Učitavanje...