tako lako

Ovo će spasiti brojne božićne recepte: Jednostavni savjeti zbog kojih prhko tijesto mora uspjeti

23.12.2023 u 08:55

Bionic
Reading

Vrijeme je pripreme blagdanskih slastica, a jedna od nezaobilaznih stavki brojnih recepata je prhko tijesto za slatke, ali i slane varijante. Uz nekoliko dobrih savjeta, malo strpljenja i pokoji trik vrlo je jednostavno napraviti savršeno tijesto za pitu ili tart

Prhko tijesto ima tako malo sastojaka i trebalo bi ga biti jednostavno napraviti. Ipak, nerijetko ne ispadne baš onako kako smo očekivali – ljepljivo je, nemoguće ga je razvući, tvrdo ili pak lomljivo i mrvičasto. A tu je i rezultat – umjesto hrskavo, nerijetko ispadne mokro ili jednostavno pretvrdo i žilavo.

Zašto prhko tijesto, usprkos jednostavnoj pripremi, ponekad ne ispadne onako kako bismo očekivali? Ako mislite da nešto pogrešno radite kada je u pitanju priprema prhkog tijesta, ovi savjeti odvest će vas na pravi put.

Prvo sve pripremite. Na samom početku provjerite imate li svu potrebnu opremu i sastojke te jeste li sve izvagali. Dobra priprema pola je posla i omogućit će da izrada tijesta ide glatko i brzo.

Neka bude hladno. Kada je riječ o izradi tijesta, hladne ruke su velika prednost. Stoga je preporučljivo držati zdjelu i pribor hladnim, a provlačenje ruku ispod mlaza hladne vode također pomaže.

Naime, kada se smjesa za tijesto zagrije, masnoća se topi i ono postaje ljepljivo i teško za valjanje, a pri tome se stvara tvrda korica. Maslac ili mast korišteni za izradu također moraju biti hladni, najbolje ravno iz hladnjaka, stoga ih ne ostavljajte predugo na toplom. Razvaljajte tijesto na hladnoj površini, a mramorna ploča, posuta brašnom, savršena je za to.

Budite brzi i nježni. Pri izradi prhkog tijesta nema puno vremena za čekanje jer je nužno da korišteni maslac ili mast ostanu hladni. Također ga lagano mijesite sastojke vršcima prstiju jer to minimalizira prijenos topline s ruku na tijesto.

Ostavite tijesto da odmori. Kada ga zamijesite, potrebno ga je zamotati u prozirnu foliju ili papir otporan na masnoću i staviti u hladnjak da odstoji najmanje 15 minuta. To omogućuje glutenu (proteini iz brašna) u njemu da se opusti. Ako pokušate razvaljati tijesto čim ga zamijesite, bit će previše elastično i skupit će se, što će vam otežati posao. Nakon što ga razvaljate, ponovno ga ostavite da odmori jer će se u suprotnom skupiti u pećnici.

Zagrijte pećnicu. Ovo je vrlo važan korak. Idealna temperatura je 220 stupnjeva, a ako je preniska, tijesto će se početi topiti te se neće dobro ispeći.

Čvrsto dno. Mokro i mekano dno može biti pravi horor u kuhinji. Kako bi prhko tijesto ostalo hrskavo, stavite lim za pečenje u pećnicu dok se zagrijava, a zatim odmah stavite tart ili pitu na njega.