MALE ŠEFICE

Upravlja li mačka vašim životom?

03.02.2015 u 10:45

Bionic
Reading

Nema sramote u tome: Vaša mačka caruje vašim svijetom. Trebali biste se osjećati polaskanim time što vam omogućuje da sudjelujete u njemu jer mačke većinu ljudi tretiraju kao vjerne podanike. Možda ponekad mislite da je briga o mački nagrada sama po sebi, u što ponekad i niste sigurni kada se radi o vašoj ljudskoj obitelji ili poslu. Na primjer mačka nikada ne ostavlja rabljene ručnike na podu te neće odbiti vaš zahtjev za povišicom. Vi znate da vaša mačka cijeni svaki mali zadatak i veliku žrtvu koju ste spremni podnijeti. Čak ste spremni na glas ponosno priznati da vaša mačka vlada vašim svijetom

Provjerimo to pomoću ovih nekoliko činjenica, piše Mačkarica...

1. Vaša jutarnja rutina je strukturirana oko mačke

(Kao i večernja rutina.)
Iako želite spavati do zore, preduće klupko se ubacilo na drugi jastuk i kaže drugačije. Ustali ste i punite zdjele prije nego što sunce proviri iznad horizonta. Spremni ste za posao i dodajete još suhe hrane u posudu kako se vaša mačka ne bi onesvijestila od gladi tijekom dana. Ukoliko zapnete u prometu na povratku, uzrujavate se i nadate da će mačka shvatiti zašto je zastoj odgodio njen večernji obrok. Za vrijeme gledanja televizije mačka bira svoje omiljeno mjesto na kauču, ali vam omogućava da odaberete program (jer ‘Mačke 101′ nisu večeras na programu). Malo biste gricnuli nešto prije spavanja, ali mačka vam drijema na krilu. Nećete sada valjda ustati!

2. Vaša polovica razvila je averziju prema mačkama

On ili ona više nije bolja polovica. Teško je naći adekvatnog partnera, no onaj koji je posvećen ljepoti i inteligenciji mačke doista je rijedak. Jedan od pokazatelja početka netolerancije može biti sugestija vašeg partnera da mačka ne smije jesti na kuhinjskom stolu. Ili da treba spavati izvan spavaće sobe. Možda se pojavi tajanstvena alergija na mačke koja uzrokuje kihanje i savjete o poklanjanju mačke. Stvarno ste u dilemi. Ne, nije dvojben izbor između vašeg partnera i mačke – dilema je kako priopćiti vijest o prekidu vašoj mački. Ona gubi mjesto za maženje, gotovo joj jednako značajno kao i vaše krilo.


3. Želite veći krevet kako bi se na njega mogla smjestiti mačka

Da, mačke su vlasnice vašeg kreveta. Iako imaju svoje mačje krevetiće (ponekad i više od jednog), jednostavno žude za mjestom na krevetima njihovih vlasnika – što veći, to bolje. Bračni krevet jednostavno nije dovoljan. Ponekad čak ni najveći kreveti nisu dovoljno veliki. S dvije mačke već je gužva. Kada se radi o više od dvije mačke, vaš razgovor u salonu namještaja počinje nekako ovako: ‘Jeste li sigurni da ne postoji veći madrac od ovoga?’ Što je najbolje od svega, veći krevet ne znači nužno bolji san ili lakše ustajanje. Ne možete ustati ujutro kada je mačka sklupčana na vašim nogama ili pored glave.

4. U potrazi ste za novim domom, a vaša glavna briga je hoće li se svidjeti vašoj mački

Agent za prodaju nekretnina misli da vam nije sasvim dobro, ali ako mačka nije sretna, nitko ne može uživati u vašem novom domu. Prozori za promatranje ptica, prirodno svjetlo za drijemanje na suncu, zgodna mjesta za skrivanje – savršena kuća mora imati sve ove elemente. Ili možete pretvoriti svoj dom u mačju palaču, kao što je to učinio Peter Cohen. Ukoliko planirate takav makeover kuće, savjetujemo da potražite pomoć na internetu, a na njemu se nude svakojake zgodne i praktične ideje. Mačke će uživati, što automatski znači da ste i vi sretni, zar ne?

Članak u cijelosti pročitajte na Mačkarici...