'RIJEKE HRVATSKE'

Upoznajte riječno bogatstvo Hrvatske

19.09.2011 u 14:39

Bionic
Reading

Dvojica mladih hrvatskih autora, Goran Šafarek i Tomislav Šolić, krajem lipnja ove godine izdala su prvu monografiju o našim rijekama, 'Rijeke Hrvatske', pokrenuvši sada i istoimenu internetsku stranicu www.crorivers.com

Premda je Hrvatska premrežena većim i manjim rijekama od Dunava do Neretve, sveobuhvatna literatura o tom jedinstvenom prirodnom bogatstvu dosad nije postojala. Šolić i Šafarek ističu da tim dvjema publikacijama žele ukazati na potrebu zaštite rijeka od zagađenja i uništenja.

Rijeke su važan ekonomski resurs


'Dugo smatrane samo kao kanali, rijeke su središta biološke raznolikosti, ali i važan ekonomski resurs. Naše rijeke dio su hrvatske i europske prirodne baštine. Istovremeno, one su u našoj zemlji još uvijek neprepoznate kao takve i ne pridaje im se dovoljna važnost', poručuje autorski dvojac.

Monografija 'Rijeke Hrvatske' i internetska stranica www.crorivers.com objedinjuju tekstove, fotografije i karte naših rijeka, slijeva Jadranskog i Crnog mora. Detaljnim opisima krajobraznih, ekoloških i geografskih karakteristika naših rijeka Šafarek i Šolić priložili su izvrsne fotogalerije.

Autori kažu da knjigom i web stranicom nisu željeli samo dati običan opis rijeka, nego sva prirodna obilježja, poput meandriranja, opisa sprudova, sedri i slapova. Opisuju skrivene dijelove rijeka, njihovu dinamiku te definiraju pojam rijeke, posebice krških. Knjiga donosi i novi pogled na rijeke kao vrlo složene sustave, njihovu biološku raznolikost, ali i gospodarske koristi za ljude.

Recenzent Andrej Stroj s Hrvatskog geološkog instituta naglašava da

monografija 'Rijeke Hrvatske' popunjava prazninu u dosadašnjem izdavaštvu vezanom uz popularizaciju i prepoznavanje prirodnih vrijednosti naše zemlje. 'Ovdje se po prvi put sustavno i na jednom mjestu opisuju praktički sve naše rijeke i njihove osobitosti, a čitatelju se pruža sveobuhvatan i moderan pogled na ovo prirodno bogatstvo. Ono što ovu knjigu dodatno izdvaja od ostalih stručnih i znanstvenopopularnih monografija upravo je osobno iskustvo u doživljaju, kao i velik entuzijazam autora za očuvanje naših rijeka', smatra Stroj.

Autori Goran Šafarek i Tomislav Šolić već se više od jednog desetljeća bave istraživanjem, opisivanjem, fotografiranjem, prezentacijom i zaštitom hrvatskih rijeka. Kao autori tekstova i fotografija objavili su mnoštvo reportaža i članaka u sljedećim časopisima: National Geographic, Meridijani, GEO, Moj planet, Putovanja, Croatia airlines, Naturfoto (Njemačka), Gloss-Hrvatska, Priroda, Hrvatska vodoprivreda, Hrvatske šume i drugima.