ZBOG BOLJIH OCJENA

Upotreba 'pametnih droga' sve je raširenija među tinejdžerima

  • Autor: N. LJ. J
  • Zadnja izmjena 09.03.2010 08:16
  • Objavljeno 09.03.2010 u 07:36
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Prema izvješću iz Velike Britanije, upotreba tzv. 'pametnih droga' sve se više širi među tinejdžerima. Radi se o drogama, točnije lijekovima koji se uzimaju prije testova i navodno zbog njih učenici imaju mnogo bolje rezultate u školi

Najviše se uzima lijek modafinil, koji se obično koristi za liječenje poremećaja sna. No u upotrebi su i mnogi drugi lijekovi koji se inače mogu dobiti samo na liječnički recept, ali ih tinejdžeri mogu bez problema kupiti putem interneta iz drugih država, najviše iz SAD-a. Primjerice, 30 komada modafinila u online prodaji stoji 40 dolara.

Neki od lijekova navodno povećavaju koncentraciju, budnost, pamćenje i općenito rad mozga i zato ih tinejdžeri najradije uzimaju prije samih testova. Uzimaju ih već i oni od 15 godina starosti pa nadalje. Kada su testovi u školi učestali, tablete uzimaju i nekoliko dana unaprijed da bi bili spremniji.

Međutim, stručnjaci kažu kako se nedovoljno zna kako ovi lijekovi mogu utjecati na tinejdžerski organizam koji se još uvijek razvija (a prvenstveno na mozak!) te vjeruju da mogu dovesti do raznih komplikacija, jer tinejdžeri obično uzimaju lijek po vlastitom nahođenju (i najčešće se radi o prevelikm dozama).

Jedan tinejdžer tako kaže da zna uzimati lijek i po tri tjedna te mu je onda potrebno tek četiri do pet sati sna dnevno. No nakon ovog razdoblja mora se dobro odmoriti i odspavati puna 24 sata!

Također, zabilježen je i slučaj tinejdžerice koja je nakon pet dana uzimanja lijeka završila u bolnici, jer je imala jako visok tlak i halucinacije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi