AKNE

Upomoć, sav sam se isprištao!

21.09.2009 u 10:13

Bionic
Reading

Istraživanja su pokazala da čak od 80 do 95 posto dečki pati od akni u pubertetu. Problem je tim veći i uočljiviji, jer dečki za razliku od cura ne mogu posegnuti za antiseptičkim korektorom ili puderom koji može barem malo prikriti akne

Kod dečki je problem obično izraženiji, jer upravo zbog neravnoteže testosterona koja se javlja u pubertetu akne počinju bujati. Najviše ih je na leđima, prsima te licu.

Osim činjenice da većina šminke (kao što su korektori ili puderi) nije za dečke, i većina kozmetičkih proizvoda namijenjena je djevojkama. Ista stvar je i s tretmanima u kozmetičkim salonima (iako se u posljednje vrijeme i tu nešto mijenja) pa na kraju dečkima ne ostaje previše izbora u ovoj nepoštenoj borbi s aknama. Stoga nerijetko akne usto što su estetski problem postaju i psihički problem, jer su jako vidljive, a tinejdžer ne zna kako bi se protiv njih borio.

Tretmani kod kuće

Trebaš znati da je pojava akni povezana s povećanim izlučivanjem masnoća iz kože. Stoga je bitno lice i ostala zahvaćena područja redovito prati i čistiti kako bi se masnoća isprala i akne manje razvijale.

Stoga je svaki dan po nekoliko puta, a najbolje ujutro i navečer, lice i ostale dijelove oprati mlakom vodom te laganim sredstvom za čišćenje kože. Ako ti je neugodno kupiti ovakvo sredstvo (a ruku na srce, ne bi trebalo!), može ti pomoći frendica od povjerenja ili majka. Bitno je da se izabere blago sredstvo, a ne nešto što će izazvati crvenilo i još gore stanje.

Nije dobro raditi pilinge jer će se koža previše nadražiti i zacrvenjeti, a već same akne dovoljno su nadražene za kožu.

Također, izbjegavaj sredstva koja u sebi sadrže alkohol. Naime, alkohol samo dodatno nadražuje kožu i pogoduje stvaranju novih akni. Alkohol u kozmetičkim proizvodima djeluje tako da skida gornji dio kože, što izaziva još jaču aktivnost žlijezda koje proizvode masnoću.

Koliko god razmišljao o stiskanju prištića i ruke ti već same bježe prema njima – discipliniraj se i reci si 'stop'. Stiskanjem se bakterije samo raznose po licu, stvara se crvenilo i sve izgleda mnogo gore nego na početku. Ipak, ako se ne možeš kontrolirati, onda to čini isključivo kada dobro opereš ruke (nikada, baš nikada ne diraj lice prljavim rukama!) i kad staviš maramicu na prste kojima ih stišćeš. Trebaš znati – ako ih i na ovaj način istišćeš prejako, uvijek postoji rizik od stvaranja trajnih ožiljaka!

Kriva je percepcija da pojačano izlaganje suncu smanjuje pojavu akni. Čak je suprotno – jako sunce može izazvati pojavu prištića i akni. Dakle, ako ideš na sunce, svakako stavi zaštitnu kremu koja ne sadrži ulja i koja ima najmanje zaštitni faktor 15 i to i od UVA i UVB zračenja.

Bitno je i ono što nosiš od odjeće. Kape mogu iritirati kožu (ako imaš akne na čelu) pa nisu dobar izbor. Svakako izbjegavaj odjeću od sintetike – najbolja je ona od čistog pamuka, posebno onaj dio odjeće koji ide direktno na kožu.

Prehrana - ona je vjerojatno najvažnija za zdravlje kože. Pokušaj jesti što više svježeg voća i povrća, izbjegavati prženu i masnu hranu i 'junk food', piti barem litru vode dnevno i izbjegavati gazirana, zaslađena pića i alkohol. Pušenje također jako šteti tenu!