Humanitarci na četiri noge

Upišite ljubimca u bazu pseće krvi, spasite život drugim čupavcima

18.01.2018 u 11:59

Bionic
Reading

Praksa doniranja i darivanja krvi već je postala vrlo uobičajena u Hrvatskoj. Idealan pas donor krvi je mužjak star između devet mjeseci i devet godina, s najmanje 20 kilograma i cijepljen protiv zaraznih bolesti

Biti pas ne znači biti lišen svih životnih nedaća. Da, istina je da psići veći dio dana trče, jedu, spavaju, love lopticu… ali to ne znači da mali, slatki, četveronožni čupavci ne mogu imati zdravstvene probleme. Bilo da su u pitanju ozlijede šape ili nekog dijela tijela pa sve do unutarnjih bolesti ili trovanja, psi su u tome posve jednaki svojim najboljim prijateljima – ljudima. Nerijetko se dogodi da zbog nekih od tih problema završe i na operacijskom stolu, a onda im je potrebna i krv za transfuziju. No gdje psi pronalaze svoju krv? Tko su njihovi donori? Drugi psi, naravno!

Ako niste znali, humanitarci na četiri noge žive posvuda u Hrvatskoj, a njihova krv redovito se prikuplja i koristi za spašavanje drugih 'kolega'. Hvalevrijedan projekt koji godišnje spasi živote mnogih čupavaca počeo je 2015. godine zahvaljujući udruzi Sedma od devet i inicijativi dvaju Zagrepčanki Petri Pajtak i Petri Puvača.

O čemu se zapravo radi?

U online bazi pasa, dobrovoljnih darivatelja krvi nalaze se podaci o životinjama koji su potencijalni donori, njihove lokacije i informacije o vlasnicima. U slučaju da neki pas završi u teškom stanju i da hitno treba krv, u bazi se pronalazi najbliži dobrovoljac i direktno poziva upomoć. Da bi bio donor, pas bi trebao biti zdrav, a izvrsno je ako je i veća pasmina. Krv koju doniraju ne mjeri se u litrama, pa se vlasnici ne moraju brinuti za stanje svojega ljubimca. Praksa doniranja i darivanja krvi već je postala vrlo uobičajena u Hrvatskoj. Veterinarske stanice nerijetko nazivaju udrugu Sedma od devet i mole pomoć. Upravo zato vrlo je bitno da se baza donatora krvi stalno obnavlja mlađim i snažnijim članovima.

  • +3
Psi donatori Izvor: Wikimedia Commons / Autor: NN/Pixabay

Mogu li svi psi dati krv?

Članovi Udruge zato pozivaju nove pse i vlasnike da im se pridruže. Idealan pas donor krvi je mužjak star između devet mjeseci i devet godina, s najmanje 20 kilograma i cijepljen protiv zaraznih bolesti.

Odbijeni će biti i psi koji su se nedavno cijepili ili odlaze na cijepljenje (14 dana prije i poslije) te psi koji su na terapiji lijekovima. Sam proces traje petnaest minuta do pola sata, a uzimanju krvi prethodi testiranje uzorka kojim se ustvrđuje je li pas posve zdrav i spreman na doniranje. Ako zadovolji sve uvjete SOS ljubimac može pristupiti daljnjoj proceduri kroz koju će vas voditi veterinar. Proces je posve bezopasan za dobročinitelja, a drugoj strani osigurat će brži oporavak i dulji život!

Ako vaš pas odgovara kriterijima za donatora krvi, pošaljite svoje podatke na mail pasja.baza@gmail.com i u 2018. učinite mali korak za vas, ali veliki za pseću zajednicu. Nečiji ljubimac bit će vam jako zahvalan. A ako vam pak zatreba pomoć, pretražite bazu i potražite pomoć. Netko će vam je zasigurno pružiti.