UČINKOVITO OTKLANJA BOL

Umjesto da gutate tablete, mazite ljubimce

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 21.11.2009 11:17
  • Objavljeno 21.11.2009 u 08:45
kućni ljubimci

kućni ljubimci

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Maženje pasa, mačaka i sličnih životinja može pomoći pacijentima da čak upola smanje potrošnju tableta protiv bolova, tvrde liječnici

Poznato je da su vlasnici kućnih ljubimaca općenito zdraviji nego osobe koje nemaju kućne ljubimce, i to zato što im životinje pomažu da umanje stres i potiču ih na kretanje. Prema najnovijem istraživanju, pacijenti koji su prošli operaciju kuka ili koljena trebali su upola manje tableta za ublažavanje boli jer su koristili tzv. 'terapiju maženja kućnih ljubimaca'.

'Dokazano je da terapija u kojoj sudjeluju životinje može imati pozitivni efekt na pacijentovo emocionalno i fizičko stanje, a takvi rezultati idu u prilog većem uključivanju takve terapije u rehabilitaciju', rekla je Julia Haveys s čikaškog Sveučilišta Loyola. Ona i Frances Vlasses uzgajaju psiće koji nakon obuke postaju terapijski psi i sudjeluju u rehabilitaciji pacijenata.

U Velikoj Britaniji takva praksa korištenja pasa i mačaka u terapijske svrhe već je dugo prisutna u bolnicama, domovima za nemoćne i za djecu te se pokazala kao vrlo uspješna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!