BUDITE AKTIVNI!

Umjerena tjelovježba - dobra za tijelo i duh

  • Autor: Maka
  • Zadnja izmjena 30.09.2009 09:12
  • Objavljeno 30.09.2009 u 09:12
žena vježbanje sreća

žena vježbanje sreća

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Odlazak u školu, gledanje TV-a, surfanje internetom može ostaviti malo vremena za tjelesne aktivnosti. Ipak, već i ptice na grani znaju da je tjelesna aktivnost važna za dobro zdravlje i normalan razvoj organizma

Pravilo kojeg bi se tinejdžeri trebali pridržavati je – 60 minuta umjerene tjelesne aktivnosti dnevno. Možda se ovo čini puno i ni sam ne znaš kako bi to uključio u dnevni raspored, no kad ti kažemo da ovo možeš razlomiti na tri puta po dvadeset minuta, stvari izgledaju sasvim drukčije, zar ne?

Evo primjera:

- možeš hodati u trgovinu, i to brzim hodom 20 minuta; ako ti je trgovina preko puta zgrade, onda napravi krug oko kvarta i idi obilaznim putem.
- vozi bicikl u školu
- završi dan dvadesetominutnom partijom badmintona u parku ili dvorištu.

Vježbe možemo podijeliti na aerobne i vježbe snage. Obje su podjednako važne i zato probaj u svoj raspored ukomponirati i jedne i druge.

Aerobne vježbe su trčanje, plivanje, igranje tenisa. Dakle, one predstavljaju aktivnost za cijelo tijelo, zato nemoj pretjerivati, posebice u početku. Također, prije ovakvih vježbi dobro se ugrijati.

Vježbe snage su dizanje utega te upotreba drugih sprava kako bi se povećala snaga mišića. Prije ovih vježbi dobro se o svemu raspitati, posebno je dobro imati trenera koji će te uputiti da ne bi došlo do ozljeda.

BUDITE AKTIVNI

Mnoge studije među tinejdžerima su pokazale da oni danas najviše vode sjedilački način života. Ovo obično dovodi do prikupljanja suvišnih kilograma, ali to nije samo estetski problem, već dovodi i do raznih bolesti, prvenstveno dijabetesa tipa dva, jer tijelo ne može proizvoditi dovoljno inzulina.

U prosjeku su tinejdžeri ispred TV-a i kompjutora 16 sati tjedno. Dakle, ovo je više od dva sata dnevno, a sigurno mnogi ovako provode vrijeme i po sat-dva dulje svakog dana. Stoga je vrlo važno trgnuti se i započeti fizičkom aktivnošću.

Trebaš znati da fizička aktivnost ne znači točno određene vježbe, već to može biti i čišćenje garaže, čišćenje vlastite sobe, usisavanje stana, košnja travnjaka i slično. Dakle, bitno se odlijepiti od fotelje i TV-a i računala i krenuti u akciju.

A neki od dobrih načina aktivnosti za tinejdžere je odlazak u teretanu i na bazen ili igranje tenisa, badmintona ili frizbija. Dakako, izvrsna stvar je i upis u neki sportski klub i čest odlazak na treninge. I satovi plesa donijet će mnogo toga dobrog tvome tijelu, ali i duhu.

Ako se pak najbolje osjećaš sam, opet ti ostaje poveći izbor za tjelesnu aktivnost. Žustre šetnje, vožnja biciklom, trčanje ili vježbe pomoću lopte, užeta ili malih utega u sigurnosti svoje sobe.

Osim što tjelesnom aktivnošću možeš kontrolirati tjelesnu težinu, ona je bitna za mnogo drugih stvari:

- učvršćuje tijelo i stvara lijepu, izgrađenu liniju
- više energije
- dobar metabolizam, što znači da ti određene dijete uz vježbu neće ni biti potrebne
- smanjuju se akne, jer vježbom jače prolazi kroz kožu i pročišćava je
- sigurno ćeš imati više samopouzdanja.

Uz podatak da je jedan od četiriju tinejdžera do 15 godina pretio, sve ovo sigurno bi te trebalo podići s fotelje i dati ti zalet za novu stranicu u životu u kojoj će fizička aktivnost biti itekako važna!

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi