vintage šarm

Trendovi uređenja domova iz 80-ih koje volimo i danas

07.01.2023 u 19:56

Bionic
Reading

Bez sumnje postoje određene stvari koje je itekako dobro ostaviti u 80-ima (poput one trajne koju biste vjerojatno htjeli zaboraviti), ali desetljeće novog vala ipak je iznjedrilo neke sjajne trendove uređenja prostora. Uz napomenu da je važno paziti na doziranje, ove ideje za uređenje interijera savršene su za dodavanje malo vintage šarma u vaš dom

Od pomalo zdepastog namještaja pa do svijetlih boja, određeni trendovi ponovno se vraćaju u modu. Ovo su neki od omiljenih dizajnerskih elemenata iz 80-ih koji i danas dobro funkcioniraju i sjajno izgledaju.

Pleksi-staklo koje dobro funkcionira na svakoj površini

Ovaj trend uređenja interijera započeo je u 80-ima, ali nikada zapravo nije nestao sa scene. Pleksi-staklo je prozirna debela plastika koja odlično funkcionira u prostorijama u kojima želite izbjeći dodavanje previše tekstura i osjećaj natrpanosti. Dodatna prednost ovog materijala je to da se lako čisti.

Detalji u neonskim bojama

Teško je razmišljati o 80-ima i ne prizvati slike neonskih svjetala i jarkih boja. No samo zato što je desetljeće neona odavno prošlo, to ne znači da ne možete prihvatiti ovaj šareni trend. Odličan način da to postignete je uklopiti decentno svjetlo u kakvoj neonskoj boji u vidu okvira oko slike ili ogledala. Također, osim klasičnih detalja u neonskim bojama, tu je i vječni neonski natpis koji će odmah prizvati nostalgiju.

Dajte šansu preppy stilu

Premda su 80-e bile u znaku jarkih boja (i glasne glazbe), preppy stil također je imao velik utjecaj tijekom tog desetljeća, a sada se vraća u fokus. Ovaj stil odlično će se uklopiti u spavaćoj ili gostinjskoj sobi.

Pokušajte s maksimalizmom

Minimalizam je vladajući trend posljednjih nekoliko sezona i viđamo ga posvuda, ali nastupilo je vrijeme da damo šansu i maksimalizmu te prigrlimo sve što nudi. Neka to bude odvažno, glasno i dojmljivo - kada razmišljamo o 80-ima, razmišljamo o stilu koji ne želimo skrivati. Dapače, želimo da bude vidljiv.

Isprobajte dizajn Memphis

Pokret Memphis Design, koji je nastao 1981. u Milanu, prigrlio je sve što je šareno, apstraktno i snažno izraženo. Uređenje interijera u ovom stilu obuhvaća sve od umjetnosti nadahnute apstraktnošću do hrabrih boja na tekstilu. Ako želite da uređenje vašeg doma bude zapaženo i upamćeno, dizajn Memphis je svakako dobar put.

Dekoriranje u pastelnim tonovima

Najbolja stvar iz 80-ih je to da su mnogi dizajnerski trendovi bili prilično kontrastni. Ako odvažan dizajn i neonske boje nisu baš u vašem stilu, što kažete na pastelne nijanse? Obojite zid nježnom ružičastom, a zatim dodajte pastelnoplave ukrase ili jastuke kako biste prigrlili ovaj otkačeni stil.

Palme kao ukras

Tropski printovi bili su veliki hit u 80-ima, ali i tropske biljke. Ako vam je ikada trebao izgovor za nabavku još jedne biljne ljepotice, evo ga pred vama. Velike palme zasađene u lončanicama u svaku prostoriju će unijeti dašak tropske atmosfere. No ako vam uzgoj biljaka baš i ne ide od ruke, tu je veliki izbor umjetnih varijacija koje pružaju sličan izgled i osjećaj.

Prigrlite glomazan namještaj

Drvo u kombinaciji s glomaznim dizajnom namještaja bio je hit spoj 80-ih. Duboke sofe također su bile popularne u tom razdoblju, i još uvijek ih se ne možemo zasititi. Nisu samo vizualno zanimljiv komad koji pruža prostoru mekan, domaći osjećaj, već su i super udobne. Zdepast namještaj je lijep kontrast elegantnim modernim komadima na koje smo navikli.

Dodajte zaobljene ukrase i dodatke

Želite li malo šarma 80-ih u cijeloj kući? Zaobljeni detalji, poput vaza, posuda i ukrasnih tanjura, odlična su opcija. Birajte one u pastelnim bojama jer su vrlo retro, a zaobljeni dizajni savršeni su za dodavanje daška mekoće modernom domu.