BRZO I JEDNOSTaVNO

Crna tjestenina novi je hit među gurmanima: Recepti za prste polizati

23.06.2017 u 14:14

Bionic
Reading

Ukusna crna tjestenina s crnilom od sipe, od lokalnog talijanskog jela koje su jele samo ribarske obitelji, postala je svjetska delicija koja se danas priprema diljem svijeta. Iako se naizgled čini kako je riječ o kompleksnom jelu koje naručujemo samo u restoranu, ovaj specijalitet možete vrlo lako pripremiti i kod kuće uz pomoć naših jednostavnih recepata

Tjestenina od sipinog crnila vjerojatno je jedna od onih delicija koju jedete samo onda kada posjetite malo bolji restoran, naravno ako volite eksperimentirati s nesvakidašnjom hranom.

O kakvoj je točno tjestenini riječ i od kuda je zapravo poteklo to jelo?

Glasine kažu kako ova delicija originalno potječe sa Sicilije, domovine tjestenine i pizze, no crna tjestenina desetljećima se priprema uzduž cijele talijanske obale. Ovo je jelo poznato i kao spaghetti al nero iliti u prijevodu – špageti na crno.

Postoji niz poleminka o tome kako napraviti ukusnu tjesteninu od crnila, no kada je riječ o redoslijedu pripreme, postoje dva načina. Prvi način je da crnilo pomiješate u tijesto za rezance, a drugi da crnilo dodate u umak za tjesteninu.

Jedinstveni okus koji crnilo sipe daje jelu možemo zahvaliti visokoj količini glutaminske kiseline koja je sastavni dio crnila.

Vjeruje se da je to jelo postalo popularno u obalnim talijanskim gradovima zbog velike rasprostranjenosti sipe u tom području te su ribari i njihove obitelji od sipe mogli napraviti obrok za cijelu obitelj. Za razliku od ribe kojoj uklanjamo glavu i rep, sipa je namirnica koja je u potpunosti iskoristiva i, samim time, isplativa.

Crna tjestenina od sipe, čini se, osim što je postala jedna od najpoželjnijih delicija današnjice i novi hit među gurmanima, ima i svoje zdravstvene prednosti.

Prema najnovijim istraživanjima, sipino crnilo je proglašeno superhranom. Studija iz 2013. godine otkrila je kako ono sadrži visoku razinu antioksidansa te ima određene sposobnosti oksidacije lipida koje mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti.

Ako ste ljubitelj crne tjestenine, ne biste trebali čekati izlazak u restoran, već ovaj specijalitet možete pripremiti i kod kuće, a mi smo za vas pripremili nekoliko jednostavnih i brzih recepata koji su za prste polizati.

Crna tjestenina s crnilom sipe, češnjakom i rajčicama

Ovaj jednostavan recept dokaz je da naizgled komplicirano jelo može skuhati baš svatko. Sve što trebate napraviti je kupiti u trgovini tjesteninu s već prethodno dodanim crnilom i skuhati je u zavreloj vodi.

Vrući ljetni dani iziskuju lakšu prehranu, stoga je umak dovoljno napraviti uz pomoć maslinova ulja na kojem je potrebno lagano zapržiti češnjak, a potom i cherry rajčice prerezane po pola, te dodati malo sušene ljute papričice, soli i vina. Voila! Delicija koju poslužuju u restoranima je spremna za degustiranje.

Crna tjestenina sa škampima i mozzarellom

Kupovna crna tjestenina koja u sebi već ima crnilo (izbjegavajte obojanu tjesteninu) odlično se stapa s morskim plodovima. Jednako kao i u prethodnom receptu, na maslinovom ulju popržite češnjak koji je esencijalni sastojak svakog morskog specijaliteta, u umak dodajte očišćene repove škampi i bijelo vino te kuhajte sve zajedno pet do 10 minuta, ovisno o preferencijama.

Zatim u umak dodajte prethodno kuhani grašak kako bi se sve namirnice sjedinile i začinite umak po želji. Tjesteninu skuhajte u zavreloj vodi i potom je prebacite u zdjelu s umakom te promiješajte. Jelo poslužite na tanjur i dodajte narezanu mozzarellu te prelijte sve maslinovim uljem.