KAKO SE POSTAVITI

Uh, stalno me vrijeđaju!

08.03.2013 u 16:00

Bionic
Reading

Nažalost, mnoge osobe kao da uživaju u vrijeđanju i ponižavanju drugih. Biti onaj koji im je na meti, nije nimalo ugodno

U osjetljivim teen godinama, to može biti izvor ogromnog nezadovoljstva samim sobom.

Tko su najčešće mete: pravila nema, ali obično je to netko tko se po nečemu izdvaja, privlači pozornost, onaj tko je mirniji, povučeniji ili slabiji rastom, netko tko se zamjerio najpopularnijim grupama, a često i netko tko je nespretan, mršav ili debeo, štreber... Lista je poduža. Zapravo bilo tko se bullyjima učini pogodnim za ispucavanje vlastitih negativnih emocija.
Ni slavne osobe nisu bile cijepljene od verbalnog, pa čak i fizičkog zlostavljanja od strane vršnjaka!

Jennifer Lawrence, Taylor Swift, Demi Lovato, Christina Hendricks, Jonathan Davis (Korn), Olly Sykes (Bring Me The Horizon), Andy Biersack (Black Veil Brides), Jessie J, Kristen Stewart ili Ke$ha,
spomenimo samo neke, bili su izloženi stalnim uvredama od strane zločestih vršnjaka.

Ke$ha: Hejteri su me uvijek motivirali



Ke$ha
je u intervjuu za Seventeen rekla: 'Ismijavati ili vrijeđati nekoga jer se po nečemu izdvaja nije kul. Sve vas to pogodi. Ja se još uvijek dobro sjećam svih onih koji su me vrijeđali u mladosti. Ipak, nikada ne treba klonuti duhom jer život je borba. Mnogi su mislili da nikad neću uspjeti kao pjevačica, no nisam dopustila da me to obeshrabri. Možete se prepustili biti žrtvom i dopustiti da vas zgaze ili se boriti do kraja i pokušati im dokazati da su u krivu. Hejteri su me uvijek motivirali. Zato se moj novi album zove 'Warrior' (Ratnik).

Zašto neki uživaju vrijeđati i omalovažavati druge?
Ponekad uživaju u toj manifestaciji zloće jer se osjećaju bolje ako netko pati. Nekad im je samo dosadno, a neki pak nisu ni svjesni da su nekoga uvrijedili jer tako komuniciraju sa svima. Ili su, iako vam se iz vaše perspektive to ne čini tako, možda ljubomorni zbog nečega pa se ne mogu suzdržati? Na meti ste zbog odličnih ocjena? Ne bi nas čudilo da bi i oni koji te nazivaju pametnjakovićem ili štreberom voljeli da s lakoćom stalno pune imenik peticama?

Što napraviti?
U nekim situacijama dobro je suprotstaviti se i otvoreno pitati osobu koja vas vrijeđa zbog čega to radi ako vam se čini da se npr. osvećuje zbog nečega (možda je netko proširio kakav trač o vama, a da ni ne znate). Ako je ikako moguće, pokušajte razgovarati s tom osobom kako biste izgladili taj sukob.

Nažalost, vrlo često osoba koja nas vrijeđa nema nikakav konkretan povod za to! On ili ona samo želi našu reakciju, suze, bijes, svađu ili čak i fizički napad, jer tako pokazujete da vas je uvreda pogodila – a to je i bio cilj.

247834,247818,247729,247732
Naravno, teško je ostati hladne glave na stalne napade.
Ako si vješt/a na riječima, probaj smisliti kontrarepliku koju ćeš 'izvući' u ponovnom verbalnom napadu. Obično se bullyji ponavljaju pa možeš unaprijed smisliti duhovitu rečenicu kojom ćeš ga/nju 'poklopiti'. Osoba koja vas vrijeđa sljedeći će put dobro razmisliti ako vas želi napasti pred svima. Ovu metodu obrane ipak nemojte previše koristiti iz jednog razloga – jer tako indirektno prihvaćate nadmetanje s tom osobom i pridajete joj veći značaj nego što bi trebalo.

Ako uspijete izdržati 'ignore' taktiku, osobi koja vas vrijeđa ili zadirkuje jasno dajete do znanja da nije vrijedna vaše pozornosti, što će više boljeti nego vaša najopakija replika. Prođite pored njih kao da ne postoje i nakon nekog vremena ostavit će vas na miru, a svoje frustracije preseliti na drugoga. 

TV i radijska voditeljica Lorena Nosić smatra da djeca koja su izložena bullyingu ne smiju šutjeti o tome: 'Nadležne institucije trebale bi se više uključiti u to, a osobe koje su zlostavljači moraju znati da to nema nikakva smisla. Tim problemom bi se svi trebali ozbiljnije i više pozabaviti, a oni koji su žrtve obavezno moraju potražiti pomoć roditelja, profesora…'

Dakle, ako bullyji ne posustaju i to uzme maha, nikako nemojte sjediti skrštenih ruku, razgovarajte s roditeljima, profesorima, pedagozima… Ne dopustite da vas slomi ljudska zloća! Good luck!