SAVJET VIŠE

Uh, muče me podočnjaci

16.11.2011 u 11:00

Bionic
Reading

Podočnjaci muče mnoge tinejdžere, ali i one starije, no uzroci mnogu biti različiti. Kako ih se možeš riješiti, saznaj u našem tekstu

Nekad je razlog njihova nastanka sama genetika, a ponekad se mogu pojaviti i zbog npr. gubitka elastičnosti kože, nedostatka sna ili željeza, previše kave ili cigareta i sl. Bez obzira na sve, podočnjaci su vrlo čest problem, pa ne sumnjamo da mnoge pripadnice žesnkoga spola svakoga jutra zahvaljuju izumiteljima korektora za podočnjake.

Što pomaže u borbi protiv podočnjaka:

Unos nekvalitetnih namirnica može uzrokovati podočnjake. Zato konzumiraj što više cjelovitih žitarica, voća i povrća s visokim udjelom vode i vitamina A, C i E, te ne zaboravi na unos tekućine.

Voda i zeleni čaj odlični su u borbi protiv podočnjaka, jer su prirodni diuretici pa sprečavaju zadržavanje vode u tijelu. Zato izbjegavaj namirnice koje to potiču poput alkohola, bijelog šećera, brašna, sojinog umaka, kave, sira, pržene hrane, gaziranih pića, te svakako izbjegavaj namirnice koje sadrže konzervanse.

Unos željeza je također vrlo bitan. Ako organizmu nedostaje željeza, mogu se javiti omraženi podočnjaci, a protiv toga pomaže hrana poput brokule, špinata ili plodova mora koji ga sadrže. Osim toga, koristan je savjet i unošenje tableta koje sadrže željezo.

Možda ne znate, ali slana hrana može uzrokovati zadržavanje vode i nastanak podočnjaka. Smanjeni unos soli pomoći će ti u borbi protiv nepoželjnih vrećica ispod očiju.

Osjetljivu kožu ispod očiju njeguj dobrom noćnom kremom koja će hidratizirati i ojačati tanku i osjetljivu kožu ispod očiju te će kapilare biti manje vidljive.

Protiv podočnjaka pomaže redovit i kvalitetan san.

JOŠ JEDAN SAVJET:

Dva tanka kolutića svježeg krastavca ostavi u frižideru i izvadi ih nakon pola sata. Stavi ih na oči i drži 15 minuta, a otečene oči će se smiriti i djelovati svežije. Pazi da ne budu prehladni.

Čajne vrećice
također mogu biti korisne jer će tanin iz čaja umanjiti pigmentaciju i natečenost. Pritom pripazi da oblozi ne budu prehladni, jer će sitne kapilarice popucati i dugotrajno ćeš samo pogoršati situaciju.