ZELENOOKO ČUDOVIŠTE

Uh, ljubomorna sam na prijateljicu!

16.07.2009 u 07:13

Bionic
Reading

Ti i tvoja prijateljica ste nerazdvojne poput sijamskih blizanki, no često se uloviš kako se uspoređuješ s njom, nakon čega se se osjećaš jako loše

Nije ni čudo, jer tvoja best frendica je među najpopularnijim curama u školi, uvijek je super odjevena, profesori je vole, svi se žele družiti s njom, a okružena je udvaračima kao klika 'kraljice škole' Regine George u filmu Opasne djevojke

Iako to nerado priznaješ, zavidiš joj na mnogočemu, a ponekad te to toliko živcira da joj poželiš svašta reći, samo da je povrijediš! Naravno, to nikad ne bi učinila jer ti je super frendica.

Ako se prepoznaješ u ovim rečenicama, moramo postaviti dijagnozu (koju vjerojatno i sama znaš), a to je da te je zaposjelo zelenooko čudovište, dobro poznato i kao ljubomora. O ljubomori se često razmišlja kao o nečemu što je jako loše i osjećamo se krivima ako zavidimo nekome. No, ipak, složit će se svi, mala doza ljubomore s vremena na vrijeme sasvim je normalna, a može biti i u neku ruku i poticaj da se i sami potrudimo biti bolji u nečemu.

Tvoja frendica je totalni komad i okružena je dečkima, zbog čega se ti osjećaš kao Pepeljuga? Je li ti ikad pak palo na pamet da je njoj ta 'slava' ponekad zbilja naporna, jer zapitaj se koliko dečki iskreno želi biti s njom zbog nje same, a ne zbog toga što je na glasu kao popularna cura te ujedno svojevrsni trofej? Iako svakome laska biti vječno u središtu pozornosti, uvjereni smo da bi se i ona katkad željela odmoriti od svega.

Dakle, kada osjetiš žalac ljubomore, umjesto da razmišljaš o onome što nemaš, sjeti se nečega lijepog što imaš. Pa i to da si dobra prijateljica najpopularnije djevojke u školi svakako ima i super strana - sigurno si i ti zbog toga na dobrom glasu, a bez one gnjavaže kojoj je ona stalno izložena. Osim toga, budući da si dio njezina društva, stalno ćeš biti na najluđim tulumima i svim bitnim događanjima te zasigurno upoznati puno novih i zanimljivih ljudi.

Kako znati što je ljubomora u granicama normale? Ako povremeno zavidiš nekome na nekom objektivnom uspjehu, npr. zavidiš prijateljici koja je dobila bolju ocjenu nego ti - to je sasvim normalno. No ako nekome zavidiš toliko da mu želiš nanijeti zlo, mislimo da je svima jasno da to više nije ona 'zdrava' ljubomora.

Što učiniti kada nekome zavidiš? Razmisli zbog čega zavidiš toj osobi, odnosno što je to što ona ima, a ti nemaš (a htjela bi imati).

Zavidiš frendici na trendy garederobi? Nametni se svojim stilom i osmisli vlastiti imidž jer svatko ima nešto lijepo što može istaknuti. Ako imaš lijepe noge, grudi ili ruke, naglasi ih odjećom, a ako imaš npr. bujnu kosu ili pune usne, pretvori ih u svoj zaštitni znak. Ako si kreativni tip, potrudi se i prekroji odjeću od mame ili sestre, napravi nešto svoje i posebno. Misliš da ti ni to neće pomoći da postaneš zanimljiva ljudima? Promatraj prijateljicu kada razgovara s drugim osobama i nauči nešto od nje jer nasmiješeno lice i vedra narav otvaraju sva vrata. Kao što smo puno puta ponovili, sve je u samopouzdanju i pozitivnom stavu na kojem može poraditi svatko od nas.

Glavno je pokrenuti se i početi aktivno i konstruktivno (što znači bez svađe i prebacivanja bilo kome) poraditi na onome što želite.