AUTO(R) 2011.

U Zagrebu održana treća konferencija o dizajnu automobila

05.04.2011 u 12:24

Bionic
Reading

Dvodnevna konferencija za vikend od 25. do 27.3. je ponudila niz predavanja, radionica i panel diskusija o dizajnu automobila

Najveća zvijezda Auto(r)a 2011. bio je Paolo Martin, dizajner legendarnog Ferrarija Modulo. Miroslav Dimitrov, mladi dizajner iz Bugarske, predstavio je svoj rad u Ferrariju i Lotusu. Vasilij Kurkov, direktor najvećeg portala za dizajn automobila na svijetu, Cardesign.ru, predstavio je planove za budućnost.

Premijerno je predstavljen projekt hrvatskog automobila za Dakar - Plumero. Okrugli stol 'Novi automobili iz Hrvatske' prvi put na jednom je mjestu okupio predstavnike svih projekata za izradu hrvatskih automobila - Dario Dropučić (Plumero), Mate Rimac (VST) i Igor Jurić (Dok-ing). David Hilton iz Motorcity Europe u dvosatnoj je radionici prenio dio atmosfere iz radionica koje u Kölnu održava za sve koji žele postati dizajneri automobila. Govornici su odabrali pobjednika Auto(r) natječaja za dizajn između 104 rada pristigla iz cijeloga svijeta. Tema natječaja bila je 'Dizajnirati novi tip automobila za države u tranziciji 2020. godine'.

Za pobjednika je proglašen Mirko Vujičić (23), bosanskohercegovački student na Univerzitetu umetnosti u Beogradu. Drugo mjesto pripalo je rumunjskom dizajneru Acatrineiu Luciani Nicolaeu (25), koji je već pobijedio na natječaju Local Motorsa, a treće mjesto osvojio je mladi češki dizajner Michaël van Vuuren. Osim 89 radova sudionika bez iskustva u autoindustriji, pristiglo je i 19 radova onih s iskustvom. Tako je u kategoriji profesionalaca uvjerljivo pobijedio Amerikanac David Olsen, dizajner američkog proizvođača kamiona Kenworth. Slijede László Fogarasi-Benkő, mađarski dizajner s iskustvom u BMW-u i korejski student Sung Hyun Kim, trenutno na praksi u Mercedesu.

Auto(r) 2011. završio je Sketch Fighterom. Natjecanje koje Cardesign.ru organizira online, prvi put je organizirano offline. Vasiliy Kurkov zadao je temu 'Dizajnirati električno vozilo za turistička naselja u istočnoj Europi'. Nakon sat vremena skiciranja, žiri govornika za pobjednika je proglasio Petra Popovića, dizajnera iz Johannesburga, drugi je bio Dario Dropučić, diplomant sa Scuole Politecnice di Design, a treći dizajner Elvis Tomljenović, pobjednik Auto(r)ovog natječaja za dizajn 2009. Među deset natjecatelja našao se i Paolo Martin i 11-godišnji Jakov iz Zagreba koji je oduševio žiri i dobio specijalnu nagradu.