SVE TRAŽENIJA OPERACIJA

U Srbiji spol promijenilo više od 150 ljudi

23.05.2010 u 18:37

Bionic
Reading

Unazad dvadesetak godina, koliko se u Srbiji obavlja operacija promjene spola, tom se kompliciranom kirurškom zahvatu podvrgnulo oko 150 Srba te stotinjak stranaca

Kako piše Mondo, prošle je godine obavljeno čak sedam operacija promjene spola koje su građanima Srbije dostupne po simboličnim cijenama, jer intervenciju ne plaćaju, već samo 'pokrivaju' troškove materijala.

Cijena promjene spola u Srbiji je višestruko manja, a tamošnji stručnjaci kažu da u Beograd na tu operaciju stiže sve više državljana i iz susjednih zemalja.

'Najstariji pacijent koji je kod nas promijenio spol imao je gotovo 50 godina, ali se za tu operaciju u drugim zemljama odlučuju i stariji od njega', rekao je urolog Miroslav Đorđević, član beogradskog tima za transeksualnu kirurgiju.

Granica u godinama kada pacijenti dolaze na operaciju spola, kaže, sve se više pomiče prema dolje, pa se psiholozima, psihijatrima i seksolozima javljaju sve mlađe osobe.

'Promjeni spola u posljednje vrijeme pribjegava sve mlađa populacija, između 18 i 30 godina', kayao je, dodavši da se na takav kirurški zahvat čeka dok pacijent ne izađe iz puberteta.

U većini zemalja maloljetnicima nije dopušteno da promijene spol, a takvu operaciju osobama mlađim od 18 godina odobravaju samo Španjolska, Australija, Nizozemska i Njemačka.

Đorđević je rekao da je u početku bilo više osoba koje su iz muškog 'prelazile' u ženski spol, ali je sada situacija potpuno izjednačena.

Operacija promjene spola je izuzetno komplicirana, a koliko će trajati, dodao je Đorđević, ovisi od toga treba li ženske genitalije rekonstruirati u muške, što je teže, ili obrnuto.

Operacija traje između pet i 10 sati, kaže, a napomenuo da je ponekad za 'definitivnu promjenu spola' potrebno obaviti i više zahvata.

Neslužbeno, promjena spola za građane Srbije iznosi oko 500 eura, a za strance četiri puta više.

U svijetu je prva operacija promjene pola obavljena 1950. godine, a pojedina istraživanja govore da poremećaj spolnog identiteta može imati i genetsku predispoziciju.