'SEOBA NARODA'

U 'špici' sezone u svijetu 415 milijuna turista

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 10.07.2012 10:23
  • Objavljeno 10.07.2012 u 08:54
Turisti u Dubrovniku 4

Turisti u Dubrovniku 4

Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

U svijetu je u prva četiri mjeseca ove godine izvan granica svoje zemlje putovalo 285 milijuna turista, što je 15 milijuna ili pet posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, a unatoč nastavku ekonomske nesigurnosti, u brojnim zemljama očekuje se da će od svibnja do kraja kolovoza na putovanja izvan svoje zemlje oko 415 milijuna turista te da će ova godina završiti s tri do četiri posto više međunarodnih turističkih dolazaka od lanjske ili s njih više od milijardu

Podaci su to i predviđanja iz najnovijeg barometra Svjetske turističke organizacije UNWTO dostavljeni danas iz sjedišta te organizacije u Madridu.

Napominjući da se predviđanja za 'špicu' ove godine (od svibnja do kolovoza) dijelom temelje i na pokazateljima oporavka u Japanu, Egiptu i Tunisu, iz UNWTO-a ističu da su i u prva četiri mjeseca ove godine najbolje rezultate odnosno poraste međunarodnih turističkih dolazaka od po osam posto zabilježile regije Azije i Pacifika te Afrike.

Tome je, smatraju, upravo pridonio oporavak japanskog turističkog tržišta, Afrika, posebno sjeverna, poraste najviše 'duguje' povratku Tunisa i Egipta koje su u četiri mjeseca zabilježili poraste tih dolazaka od gotovo 50 odnosno gotovo 30 posto u odnosu na prošlu godinu.

I Bliski istok pokazuje znakove oporavka, a to je sve, po ocjeni glavnog tajnika UNWTO-a Taleba Rifaija, vrlo ohrabrujuće, jer su te zemlje nakon par godina ponovo spremne primiti natrag milijune turista.

Amerike su imale rast od šest posto, a Europa ukupno od četiri posto, čime, po UNWTO-u, učvrščuje rekordne rezultate iz 2011., i usprkos daljoj nestabilnosti eurozone.

Dobre, pa i bolje od očekivanih rezultata za prva četiri mjeseca ove godine potvrdilo je i novo UNWTO-ovo vijeće turističkih stručnjaka, njih oko 300, koji su u anketi iskazali i vjerovanje u nastavak dobrih rezultata u svjetskom turizmu do kraja godine.

S obzirom na to da se u razdoblju od svibnja do kolovoza zadnjih godina u svjetskom turizmu ostvaruje više od 40 posto ukupnih kretanja, iz UNWTO-a vjeruju da će se do kraja ove godine ostvariti i predviđanja od više od milijardu međunarodnih turističkih dolazaka, što bi bilo prvi put, a svemu pridonosi i petpostotni porast rezervacija za međunarodni zračni prijevoz u svijetu za to razdoblje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi