DANIELA TRBOVIĆ:

'U recesiji je teže otići iz lošeg braka'

08.03.2012 u 08:00

Bionic
Reading

Žene su kroz stoljeća i godine prevalile dalek put do veće samosvijesti i prava glasa, ali još uvijek u današnjem svijetu nailaze na mnoge prepreke koje onemogućavaju i ovako težak život prepun obaveza i dužnosti. Naše sugovornice povodom Dana žena dale su svoje viđenje kako se nose sa svijetom te dodatnim zaduženjima koja imaju kao samohrane, odnosno samostalne majke

Da se vremena na sreću mijenjaju i da su neke stvari ženama dostupnije, uvjerena je Lana Klingor koja uživa u majčinstvu.

'Prije je žena koja je ostala sama ili bila sama s djetetom bila najveća sramota. Danas su žene direktorice, menadžerice i rade na raznim dobrim pozicijama, a i to je prije bilo sasvim drukčije', rekla nam je Lana Klingor koja misli da je samohranim majkama ipak danas lakše nego prije, barem što se prava tiče.

Lana je dodalo kako medijsko eksponiranje njoj i kćeri ne donosi ništa dobro, ali zato što je samohrana majka ne znači da je uplašena te da se neće uvijek zauzeti za svoje dijete i sebe.

Lana KLingor smatra da medijsko eksponiranje njoj i kćeri ne donosi ništa dobro

'Nisam do sada nikoga tužila, ali jednom mi je dijete bilo dio medijske pompe i nije bilo dobro', rekla je Lana i dodala kako joj kao javnoj osobi zbog toga samohrano roditeljstvo ponekad pada teže. Naglasila je da baš zato ima snage da zaštiti svoju malu obitelj, jer djeca ne biraju kakve će roditelje imati i nemaju nikoga osim njih da ih brane.

I poznata voditeljica Danijela Trbović slaže se da smo kao društvo napredovali te su žene odvažnije i svjesnije svoje snage.

'Danas su stvari pravilnije kad su prava žena u pitanju iako statistike kažu da smo još uvijek patrijahalno društvo i žene su primjerice plaćene manje od muškaraca za iste poslove. Dakle, nije isto kao prije 50 godina, ali razlike postoje', rekla nam je voditeljica Danijela Trbović koja kroz svoju emisiju 8. kat često otvara teme o raznim životnim situacijama i položaju žena u društvu.

'Kako je danas žena ekonomski neovisnija, ima više mogućnosti pa tako i otići iz braka u kojem je nesretna', naglašava Danijela i dodaje da u današnjim recesijskim uvjetima ni to nije lako, jer često parovi s dva primanja ne uspiju pokriti sve troškove. No žene imaju pravo glasa iako nisu jednake s muškarcima.

'Zapravo mislim da žene ne moraju biti jednake s muškarcima, već moraju imati ista prava. Meni kao samohranoj majci koja je poznata zbog svoje profesije nije bilo lakše niti teže zbog toga kad se zbroje svi plusevi i minusi', opisala nam je Danijela ukratko svoje iskustvo samohrane majke.

'Problem samohranog roditeljstva u svijetu se rješava mrežama savjetovališta i škola za roditelje. Npr. u Švedskoj, u Stockholmu je u svakoj većoj četvrti Obiteljski centar gdje stručnjaci različitih područja (psiholozi, socijalni radnici) educiraju jednoroditeljske obitelji. Na te načine se budući roditelji pripremaju za kvalitetno partnerstvo i odgovorno roditeljstvo', pišu Tanja Cujzek-Semov i Sandra Kos te savjetuju roditeljima kako da si olakšaju svakodnevne obaveze

'I u obiteljima u kojima dva roditelja zajedno odgajaju dijete, roditelji često teško usklađuju sve obaveze, a samohranim roditeljima je utoliko i teže jer su često u težoj materijalnoj situaciji, ne mogu biti na dva mjesta odjednom - obaviti sve svoje obaveze i sudjelovati u dječjim aktivnostima, imaju manje vremena za igru s djecom, napeti su što onda i djeca osjete. U takvim periodima samohrani roditelji se mogu osjećati bespomoćno, okrivljavaju sebe, misle da nisu dovoljno dobri roditelji, čini im se da ih nitko ne razumije', opisala je iz iskustva psihologinja iz Poliklinike za zaštitu djeceMarija Krmek

U Hrvatskoj su se posljednjih godina i sami samohrani roditelji organizirali u vidu udruga i na taj način počeli stvarati mrežu uzajamne podrške. U takvim organizacijama roditelji dobivaju ono što im je najvažnije - emocionalnu i prijateljsku potporu, ali i razmjenu dobara i usluga. Jedna od takvih udruga naziva se Let