PRAZNE CESTE

U New Yorku nove mjere za pijane vozače

19.07.2010 u 08:00

Bionic
Reading

U New Yorku će biti uvedeni novi stroži zakoni za vožnju u pijanom stanju zbog kojih će oni koji su već prekršili zakon morati u svoje vozilo ugraditi novi sustav paljenja. Da bi mogli pokrenuti auto, vozači će, osim okrenuti ključ, morati i puhnuti u analizator daha

Čini se da u New Yorku više neće biti pripitih vozača nakon što jednom prekrše zakon. Poslije prve vožnje u pijanom stanju u kojoj ih policija ulovi morat će ugraditi novi sustav paljenja u vozilo koji će im onemogućavati da voze s alkoholom u krvi.

Kažnjeni vozači morat će puhnuti u analizator daha kad uđu u auto i ako ne zadovolje preduvjet od 0.025 posto ili manje alkohola u krvi, vozilo jednostavno neće upaliti. No neće moći ni jednostavnim trikovima prevariti ovaj sustav. Morat će povremeno za vrijeme vožnje ponovo puhati da auto ne bi stao.

Osim što u slučaju nezadovoljenog testa vozilo neće upaliti, počet će i puštati neugodan zvuk ako je upaljeno, pa će jačina zvuka natjerati vozača da napusti auto. Ovi uređaji moraju biti ugrađeni minimalno šest mjeseci nakon prvog kršenja zakona o vožnji u pijanom stanju. Stoje oko 550 kuna pri instalaciji te još toliko svaki mjesec.

Ovaj zakon stupit će u New Yorku na snagu 15. kolovoza, a čak će i obitelj prijašnjih prijestupnika morati prolaziti novi test.