LGBTQ STIL

U New Yorku izložba o utjecaju queer kulture na modu

08.08.2013 u 21:50

Bionic
Reading

Muzej Fashion Institute of Technology (FIT) u New Yorku svoju jesensku sezonu u rujnu otvara izložbom posvećenom ulozi queer kulture u oblikovanju suvremenog modnog dizajna, koja ima za cilj pokazati kako su lezbijke, biseksualci i transrodne osobe utjecale na visoku modu u proteklih više od stotinu godina

Iako moda i stil oduvijek imaju važnu ulogu unutar LGBTQ (lezbijske-gay-biseksualne-transrodne-queer) zajednice, iznenađujuće se malo zna o visokoj modi kao platformi za gay kulturnu produkciju. Pa ipak, od Cristobala Balenciage i Christiana Diora do Yvesa Saint Laurenta i Alexandera McQueena mnogi su velikani modnog dizajna protekloga stoljeća bili homoseksualci, stoji u najavi izložbe na mrežnim stranicama muzeja.

Dapače, općenito je uvriježeno uvjerenje da je takvog seksualnog opredjeljenja većina muških modnih dizajnera, dodaje se.

Je li to samo stereotip ili gay muškarci doista imaju poseban odnos prema modi, tema je izložbe 'A Queer History of Fashion: From the Closet to the Catwalk' (Queer povijest mode: Od ormara do piste) koja se otvara 13. rujna u FIT-u.

Kroz oko stotinjak eksponata, kojima pokriva više od jednog stoljeća modne industrije, izložba pruža kronološki pogled na povijest onoga što danas nazivamo visokom modom kroz leću gay i lezbijskog života i kulture, baveći se pritom temama kao što su androgini stil, dandy stil, estetski stilovi idolatrije i transgresije, te utjecajem supkulturnih i uličnih stilova, uključujući drag, kožu i uniforme.

Osim što pokazuje da su gay muškarci, lezbijke, biseksualci, transrodne osobe i pripadnici ostalih queer skupina odavno prisutni u modnoj industriji, izložba se također bavi aspektom kreativnosti i otpora pritiscima i opresiji izraženima u LGBTQ supkulturnim modnim stilovima.

U sklopu izložbe, koja traje do 4. siječnja 2014, u studenome će se održati dvodnevni simpozij na temu 'homoseksualnosti' mode i queer komponenata mode. U planu je i niz besplatnih javnih predavanja i obilazaka s vodičem te otvaranje posebne edukativne web stranice, sve s ciljem poticanja veće društvene inkluzije za te društvene skupine često marginalizirane zbog svojih seksualnih orijentacija, spolnog identiteta ili načina izražavanja svoje spolne pripadnosti.