BRIGA ZA OKOLIŠ

U Ikei uz kupovinu božićnog drvca poklanjaju 90 kuna

18.12.2015 u 12:04

Bionic
Reading

Pozivom da recikliraju svoja božićna drvca Ikea želi potaknuti građane da u novoj godini više razmišljaju o važnosti recikliranja te pronađu načine na koje umanjiti svoj utjecaj na okoliš i doprinijeti očuvanju prirodnih resursa

Svi posjetitelji iskorištena božićna drvca mogu ostaviti u kontejneru ispred robne kuće Ikea Zagreb, a Ikea će pristigli drvni otpad pretvoriti u sekundarnu sirovinu pogodnu za izradu materijala poput furnira i šperploče.

Ovih blagdana Ikea želi podsjetiti sve svoje posjetitelje na važnost recikliranja i brige za okoliš te daruje 90 kuna na poklon kartici svima koji do 24. prosinca kupe božićno drvce ispred robne kuće Ikea Zagreb, a posjetitelji mogu birati između različitih visina sječene nordijske jele iz domaćih nasada te poklon karticu mogu iskoristiti od 6. siječnja 2016.

Recikliranju otpada u Ikeinim robnim kućama pridaje se velika pažnja, pa tako posjetitelji diljem svijeta mogu u robne kuće donijeti stvari koje im više ne trebaju, poput starog namještaja ili baterija, a u Ikei će se pobrinuti da te stvari budu ponovno iskorištene ili reciklirane. Zagrebačka je Ikea tako reciklirala 94 posto (900 tona) otpada prikupljenog prošle godine i uz to ostvarila 116.850 kuna dobiti prodajom otpada kao sekundarne sirovine.

Kao i sve Ikeine robne kuće diljem svijeta, i Ikea Zagreb ima ugrađene tehnologije i procese koji joj omogućuju veću energetsku učinkovitost, ali i doprinose boljem poslovanju.

'Trudimo se biti što energetski neovisniji, pa tako tijekom ljetnih mjeseci proizvedemo 20-25 posto vlastite potrošnje energije zahvaljujući fotonaponskim panelima na krovu robne kuće, zatim koristimo kišnicu za ispiranje svih WC-a, a i među prvima u Hrvatskoj smo ponudili posjetiteljima besplatne električne punjače na parkiralištu', naglasio je Georg Platzer, voditelj robne kuće Ikea Zagreb.