UGROŽENA POVIJESNA BAŠTINA

Turisti uništavaju turističke atrakcije

  • Autor: A. M.
  • Zadnja izmjena 05.06.2010 10:43
  • Objavljeno 05.06.2010 u 09:00
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Neki od najpoznatijih spomenika svjetske povijesne baštine ozbiljno su ugroženi. Mnogo veći problem od njihove starosti su stotine tisuća turista koje ih godišnje obiđu, vremenski uvjeti, ali i nebriga, iako se radi o atrakcijama koje bi, kao dragulji naše civilizacije, trebale ostati netaknute za nove generacije

Najbolji je primjer jordanski grad u stijeni Petra koji, po mišljenju stručnjaka, najviše ugrožavaju ljudi i voda. Otkad je došao na popis svjetskih čuda, ovaj antičko-arapski grad godišnje posjeti oko 800 tisuća turista. Glavni je problem što posjetitelji nisu svjesni da svako sjedanje na kamene klupe amfiteatra ili čak dodirivanje zidova nepovratno uništava drevne građevine isklesane u stjenovitom klancu.

www.macminde.info

www.macminde.info

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Amfiteatar u Petri

No, kako kompleks nije prilagođen broju posjetitelja, pa na primjer nema dovoljno WC-a, oštećenja su znatno veća. Skrivene pećine antičke Petre tako često služe kao toalet, a mokraća uništava zidove od mekog kamena. Stijenama koje lako upijaju vodu škodi i činjenica da je zbog velikog broja turista uništen sustav koji je grad u klancu čuvao od poplava.

Bezobzirni turisti

Turistička gužva ozbiljan je problem i najpopularnijem južnoameričkom odredištu Machu Picchu. Prema podacima peruanskih vlasti, godišnje ga posjeti oko 400 tisuća ljudi. Za sveti grad Inka rizične su i poplave koje izazivaju odrone zemlje, poput onoga početkom godine kada je na ovom dijelu Anda poginulo sedam turista, a tisuću ih je ostalo zatočeno nekoliko dana. Ali, mnogo je opasnije što na lokalitet odjednom dođe previše turista, pa su česta uništavanja kamenja, ponekad vrijednih arheoloških ostataka. Nisu rijetki ni fanatični obožavatelji koji žele stajati priljubljeni uz kamene blokove kako bi prenosili energiju.

www.macminde.info

www.macminde.info

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Machu Picchu godišnje posjeti oko 400 tisuća ljudi

Problem s diranjem stijena kulminirao je u britanskom Stonehengeu gdje je muškarac koji je tvrdio da je reinkarnacija kralja Artura prosvjedovao zbog zabrane dodirivanja 4.500 godina starih stijena. Naime, iako vlasti najstrože brane bliski kontakt s kamenim gromadama, mnogo je pripadnika raznih 'poganskih' grupa koje smatraju da je Stonehenge njihov 'živi hram' u koji bi trebali slobodno ulaziti. Zato im je to omogućeno tek u vrijeme ljetnog i zimskog solsticija, kada im je dozvoljeno održavati proslave unutar kruga kamenih stupova.

Utjecaj lokalnog stanovništva

Unatoč velikom broju posjetitelja, indijski Taj Mahal u dobrom je stanju što se tiče stabilnosti, ali mu problem predstavlja gust promet u gradu Agri. Velika emisija štetnih plinova dovela je do kiselih kiša koje mogu izazvati eroziju bijelog mramora kojim je ovaj mauzolej obložen. Iako problem može biti riješen obradom kamena, bijeli mramor više nikada neće zasjati originalni sjajem.

Piramide u Gizi, barem što se konzervatora tiče, same po sebi nisu problematične, no prijeti im neposredna blizina grada Kaira. U jednom trenutku egipatska je vlada željela graditi cestu koja bi išla točno kroz arheološki lokalitet drevnih piramida, ali je UNESCO zaustavio gradnju. Nepredvidivo širenje egipatske metropole dovelo je do toga da pogledom preko Sfinge vidite gradska naselja, što svakako umanjuje doživljaj.

www.macminde.info

www.macminde.info

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Nekadašnji kraljevski grad Angkor danas je prepušten zaboravu

Ljudska nebriga najviše je stajala kambodžanski Angkor, nekadašnji kraljevski grad danas prepušten zaboravu. Nakon što su crveni kmeri pobili gotovo sve intelektualce, broj arheologa smanjen je za tisuću ili čak dvije, pa je stari grad, bez ikoga da ga zaštiti, prepušten džungli. Sada je raslinje zauzelo gotovo svaku građevinu, a uništenje biljaka moglo bi ugroziti strukturu zgrada. Ipak, posljednjih godina vlada ulaže velike napore u spas Angkora, u želji da poveća broj radoznalih turista. No, kada turisti i počnu dolaziti, mora im se onemogućiti slobodno penjanje po svakom zidu, kako bi se izbjegla još veća šteta, ali i krađa starina koje se sada uredno mogu nabaviti na tržnicama u Bangkoku.

Skupa obnova

Za razliku od drevnih hramova, Kineski zid zahvaljujući turistima doživljava obnovu, barem na dijelovima koji su dio turističkih ruta. Očuvani dijelovi građeni su od kvalitetnog kamena, ali su na nekim mjestima za gradnju korišteni i nekvalitetniji materijali. No, kineska je vlada problem uzela u svoje ruke i zid će se jednog dana najvjerojatnije moći razgledati u svojoj povijesnoj duljini.

www.macminde.info

www.macminde.info

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Rimu za uređenje povijesne baštine nedostaje oko 30 milijuna američkih dolara

Svijetla se budućnost smiješi i malijskom Timbuktuu. Nakon što je 2005. skinut s UNESCO-ove liste mjesta kojima prijeti opasnosti, vlasti u Maliju odobrile su pristojan plan restauriranja i konzerviranja. Problem je, međutim, u tome što su kuće često od drva i gline, a opasnost predstavlja i pustinja koja se neprestano širi. Vlasti u prilog ne ide ni to što nije lako pronaći radnu snagu budući da mladi više ne žele raditi takve poslove.

S oko četiri milijuna posjetitelja svake godine, povijesni lokaliteti u središtu Rima vjerojatno su najposjećenije starine na svijetu. Ljubitelje arheologije uznemirila je vijest da je nedavno nekoliko kamenih ploča palo s poznatog Koloseuma, no to nije ništa u usporedbi sa svime što se u tom gradu mora napraviti na zaštiti spomenika. Iako će se najpoznatiji antički amfiteatar uskoro početi uređivati, neugodna je spoznaja da Rimu za uređenje povijesne baštine nedostaje oko 30 milijuna američkih dolara. U Firenci i Veneciji, navodno, novca ima još manje.

Unatoč općem bankrotu, u Grčkoj traju radovi na atenskog Akropoli. Kako bi je zaštitili od seizmičkih nepogoda, Grci su je početkom 20. stoljeća u velikoj mjeri uništili ojačavši je metalnim držačima. Metal je, naime, u međuvremenu počeo hrđati, te ga sada zamjenjuju titanskim držačima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi