ŠAMPON ILI NE?

Trikovi za njegu kovrčave kose

26.02.2009 u 10:07

Bionic
Reading

Čini ti se kao da na glavi imaš grm, iz kojeg izviruju kovrčave, nestašne dlake? Ponekad misliš da bi najbolje bilo izravnati kosu ili se ošišati sasvim na kratko? Ne očajavaj, ako pravilno njeguješ kovrčavu kosu, moći ćeš s njom izaći na kraj

Ne zaboravi da za kovrčavu kosu nije dobro prečesto pranje jer pranjem postaje još bujnija, a kovrče naglašenije. Probaj se zadovoljiti pranjem kose dva puta tjedno, kako bi sačuvala prirodnu zaštitu na vlasištu. Za sušenje kose izbjegavaj sušilo, a ako ga baš moraš upotrijebiti, svakako stavi na najnižu temperaturu, jer visoka temperatura kovrča kosu. Frizuru probaj namještati pomoću lavandinog i kokosovog ulja. Ta ulja pogoduju tome da kosa ne izgleda bujno, a osim toga i štite kosu od vanjskih utjecaja.

Jako je bitno naći dobar regenerator. Pronađi regenerator za kosu koji daje dodatnu vlagu. Nemoj koristiti šampone koji imaju 2 u 1, odnosno i šampon i regenerator. Nakon jednog šamponiranja i ispiranja na kosu nanesi regenerator ravnomjerno, a zatim je raščešljaj. Nakon toga dobro je isperi, s tim da je za ovo najbolja vrlo mlaka voda (ako možeš izdržati, naravno). Nakon ispiranja dobro je ostaviti da voda iz kose okapa i nikako je nemoj opet češljati. Izbjegavaj grubo trljanje ručnikom. Ono što možeš je samo lagano pokupiti višak vode s vrhova kose, još dok si pod tušem.

Ostavi neka ti se kosa suši oko 15 minuta. Za to vrijeme nemoj je brisati niti češljati. Nakon toga nanesi kremu za njegu kovrčave kose. Bitno je izabrati dobru kremu, ali i to ćeš uspjeti nakon nekoliko pokušaja i pogrešaka. Kremu razmaži preko dlanova i nanesi je od vrhova prema korijenu, s tim da na sam korijen ne treba (nanosi se otprilike na tri četvrtine dužine kose, od vrhova). Sve ostavi desetak minuta da se dobro upije.

Nakon ovoga možeš još nanijeti gel ili pjenu za kovrčavu kosu. Također razmaži preko oba dlana te nježnim pokretima nanesi po kosi. Bitno je ne utrljavati, nego sve raditi laganim, nježnim pokretima. Ostavi neka se kosa suši na zraku, a povremeno možeš podići kosu od vrhova prema korijenu.

Odlazak frizeru trebala ti biti navika koju obavljaš najmanje tri puta godišnje kako bi ti skratio vrhove i stanjio volumen kose. Također, bitno je naglasiti da su mnogi frizeri ispraksirani za ravnu kosu i mnogo njih zapravo neće znati što će s tvojom bujnom kovrčavom kosom. Stoga je najbolje da se, ako već ne želiš da se netko uči na tvojoj glavi, raspitaš za nekog dobrog frizera koji zna s kovrčavom kosom.

Zapamti da bi trebala izbaciti četku za njegu kose. Najbolji je češalj sa širokim zupcima ili, što mnogi preporučuju, najbolje je za kovrčavu kosu koristiti vlastite prste

Nekad se čak preporučuje da je najbolje zaboraviti šampone jer sadrže sastojke koji isušuju kosu, što je posebno vidljivo upravo na kovrčavoj kosi. Zato se preporučuje da se samo stavlja regenerator, a nježni šamponi tek povremeno.

Osim toga, za kovrčavu kosu postoji i metoda nazvana plopping ili plunking, za koju mnoge kovrčave djevojke kažu da je najbolja. Nakon nje kovrčava kosa izgleda sasvim normalno i ne previše razbarušeno. Radi se o tome da se nakon pranja regeneratorom (dakle, bez šampona) i nanošenja kreme te gela za njegu kovrčave kose, ona umota u ručnik od mirkovlakana i tako drži od 20 do 30 minuta, a neke djevojke tako ostave i preko noći. Sve je objašnjeno u videu pa se uvjeri i sama.