OD BORAVKA DO HODNIKA

Trikovi kojima dizajneri stvaraju domove iz snova

06.05.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Kada gledate fotografije idilično opremljenih stanova, čini se tako lako napraviti istu stvar, ali u stvarnosti je puno teže. To je zato što dizajneri znaju određene trikove, a evo onih koji će i vaš dom pretvoriti u prostor iz snova

Postavljate li više različitih okvira s fotografijama u hodnik, neka manji okviri budu razmaknuti oko dva centimetra, a veći i robusniji oko pet centimetara. Možete ih miješati, kaže njujorški dizajner Thomas O’Brien, ali pripazite da djeluju skladno.

Mali pomaci mogu napraviti veliku promjenu

Ormarić ili stolić u hodniku ne smije zauzimati previše mjesta i mora biti funkcionalan kako biste na njega mogli odložiti osnovne stvari poput ključeva ili pošte. Uz dodatne police i fotografije ostavite dio zida praznim jer će hodnik inače djelovati zatrpano. Kod planiranja kako ćete razmjestiti stvari u hodniku, svakako vodite računa da namještaj, police i vješalice ne smetaju vratima koja se moraju otvoriti do kraja.

Dnevni boravak

Savršeno je za prostorije s manjkom svjetla jer ga reflektiraju i stvaraju dojam veće prostranosti. Nekoliko dizajnera otkrilo je za Real Simple kako većina ljudi ogledala i umjetnine postavlja previsoko na zid. Pravilo je da primjerice ogledalo treba postaviti oko 25 cm iznad trosjeda. Dakle, postavite ga dovoljno visoko da ne udarite glavom u njega dok sjedite.

Stolić bi trebao biti nekoliko centimetara niži od sjedeće garniture. Dizajnerica Elaine Griffin također dodaje da je dovoljno funkcionalan ako je duljine dvije trećine sjedeće garniture.

Neka oko tepiha bude pola metra praznog parketa jer će tako soba djelovati prozračno, a manji tepisi obavezno moraju biti ispod stolića u boravku. Kako biste stvorili dojam što viših stropova, postavite zavjese do poda.

Spavaća soba

Šteta je stavljati veliki tepih u spavaću sobu kada većinu prostora najčešće zauzima krevet. Radije se orijentirajte na manje tepihe koje ćete staviti ispred kreveta da ujutro nogama stanete na meku i toplu površinu.

Ako imate uzglavlje na krevetu, pripazite da bude dovoljno visoko da se možete nasloniti na njega kada primjerice navečer čitate.

Noćni ormarići, ovisno o veličini spavaće sobe trebaju djelovati skladno s obzirom na veličinu kreveta. Stolići za jako prostran i velik krevet mogu biti veći i širi tako da na njih stane noćna lampa, časopisi, knjige i voda. Opet ovisno o mogućnostima, puno je bolje ako su noćni ormarići malo niži od madraca jer ćete lakše ostavljati i uzimati stvari. Lampice postavljene na zid trebale bi biti dovoljno visoko da vam ne rade sjenu ako povišeno sjedite na krevetu jer ćete inače kvariti vid dok čitate.