SIGURNOST I BOLJI OKUS

Tri stvari koje nikad ne smijete raditi s mljevenim mesom

10.04.2017 u 14:00

Bionic
Reading

Prilikom odabira svježih namirnica uvijek trebamo biti oprezni, a kada se radi o mljevenom mesu, dobro je znati što nikada ne bismo trebali raditi s njim jer je opasno za zdravlje ili više neće biti tako ukusno kada ga pripremimo

Nepravilno rukovanje svježim mesom može imati ozbiljnije posljedice na naše zdravlje zbog bakterija. Poznato je tako da ga uvijek trebate dobro omotati prije spremanja u hladnjak kako njegovi sokovi slučajno ne bi kapali po ostaloj hrani, da je važno iskoristiti ga u iduća dva do tri dana, a jednako je bitno detaljno oprati sav pribor koji koristimo prilikom pripreme dok je još sirovo kako se ne bi prenosile bakterije.

I dok stručnjaci kažu da neke vrste mesa poput piletine nije dobro prati prije pripreme jer tako širimo bakterije, a nećemo ih ubiti dok ga termički ne obradimo, treba znati da posebna pravila vrijede i za mljeveno meso.

1. Mljeveno meso nikada ne bismo trebali zamrzavati u originalnom pakiranju odnosno posudi presvučenoj prozirnom folijom. Ona je pretanka da bi ga prilikom zamrzavanja zaštitila od isušivanja. Stoga meso treba umotati u foliju i zatim staviti u vrećicu za zamrzavanje kako bi što bolje bilo zaštićeno.

2. Nadalje, nije preporučljivo odmrzavati ga u mikrovalnoj pećnici jer će se vanjski sloj doslovno skuhati dok se odledi onaj u sredini. Možda je bolje držati se klasične metode, odnosno uroniti ga u hladnu vodu i čekati.

3. Prilikom pripreme mesa u tavici također se ne preporučuje da ga stavljate na nezagrijanu površinu jer će se zalijepiti za dno iako u njemu ima masnoće. Radije zagrijte žličicu ulja i zatim stavite meso pa pripremajte dalje onako kako ste zamislili.