Stil je vječan

Tri stila interijera koji neće nikada izaći iz mode

06.06.2023 u 21:48

Bionic
Reading

Trendovi su prolazni, a stil je vječan – pravilo koje je primjenjivo na sve. Od mode, kulinarstva, preko kulture i filmova, pa sve do interijera. Dok ćete sitne intervencije, poput dekoracija u dnevnom boravku, vaza i popluna mijenjati ovisno o sezoni, velike ćete renovacije ipak detaljno isplanirati. Bez obzira useljavate li se u novi prostor, renovirate postojeći dom ili se jednostavno želite inspirirati interijerom koji najbolje odražava vaš osobni stil i stvara ugodnu atmosferu, donosimo tri pravca koja nikad ne zastarijevaju

Vječni, elegantni i jednostavni za održavanje, bez obzira na ukus i preferencije, postoje stilovi u dizajnu interijera koje volimo. Neovisno o sezoni, godini ili prolaznim trendovima, jasno je da iz mode nikad neće izaći – svjetlost! Veliki prozori, lampe, svijetlo obojeni zidovi, velike i uredne bijele plohe… Sve navedeno odaje dojam topline te poziva obitelj i prijatelje na ugodno druženje u domu. Osim zbog estetike prostora koji postaje vizualno veći, dnevna svjetlost je dobra jer nam povećava razinu vitamina D i B, s kojima raste energija i produktivnost. Naravno, svijetli prostori ne znače nužno sterilnost i uredsku beživotnost. Dapače, mogu biti jako kreativni!

Moderno

Što zapravo definira „moderni“ stil? Pojam se mijenjao kroz godine uređenja interijera i uvijek je najbliži potvrđenim i predefiniranim trendovima, no u svojoj suštini zadržava nekoliko nepromjenjivih pravila. To su prvenstveno stroge, čiste linije, luksuzni i neočekivani materijali te snažan naglasak na komade namještaja, umjesto na sitne dekoracije. Obratite pažnju na statement sofe, stoliće od metala, velike lampe i slojeve zastora. Zastori neka budu strogi, pravilni i u jednoj boji, bez romantičnih detalja. Umjesto tepiha i paketa za moderni stil je poželjan betonski ili cementni pod, a zidovi neka se oslanjaju na sofisticiranu monokromatsku paletu. Hladniji tonovi leda, soli ili kefira sjajno će se uklopiti u dnevnu sobu kao i prostore južne ili zapadne orijentacije s obzirom na to dobivaju najviše svjetlosti. Istovremeno, hladnijim tonovima zidova u suprotnosti s mekim i toplijim dojmom namještaja postići ćete željeni dojam elegancije prostora.

Bohemian

Pomislite li na šareni shabby chic trend, s puno kićenih tkanina, raznobojnih lampica i dekadentnih umjetnina duginih boja, morat ćemo istaknuti da je ovo ništa nalik tome. Bohemski elegantni stil preuzeo je najsuptilnije momente u uređenju interijera. Govorimo o antiknom namještaju terakota, zemljanih i sličnih nijansi, lijepim, često home – made svijećnjacima i vazama, suhom cvijeću pastelnih tonova i mješavini modernog i retro stila. Tehnologija koja dominira prostorom bohemskog uređenja najbolje dočarava kombinaciju stilova.

Opremite svoj dom projektorom, gramofonom i slikarskim platnom. Dom ovog stila ima neodoljivi miris prirodnih esencijalnih ulja i svježine te puno zelenila. Minimalistička urbana džungla i namještaj prvotno zamišljen za vrt i terasu, no smjelo uklopljen u unutrašnjost, također su okosnice stila. Prozori su često bez zavjesa i zastora, a zidovi odaju dojam topline. Tople boje žutog podtona poput ljuske jajeta, pamuka, gipsa i jasmina, ali i boje Blush spektra koje sadrže crvene podtonove, poput ricotte, Marshmallowa, dječjeg pudera i basmati, čine prostoriju domom o kakvom ste sanjali!

Edgy

Eklektično, nepredvidljivo i kao da „ovdje ne pripada“ prvi su dojmovi o kojima razmišlja posjetitelj jednog edgy doma. No, već nakon pet minuta u prostoru i kroz priču s vlasnikom doma dobiva sasvim suprotan dojam. Ovdje je sve dobro promišljeno. Eklektika nije radi eklektike, nego radi funkcionalnosti. Neonski znak umjesto slike na zidu, velika skulptura umjesto noćnog ormarića, pilates box ili lopta umjesto stolice… Prenamjena namještaja i kombiniranje ulične umjetnosti i interijera odlike su suvremenog edgy stila. Zapravo je zanimljivo koliko se umjetničkih formi može transformirati u ovom stilu, u kojem čak i zid postaje ekspresija umjetnosti. U eklektičnom stilu dopušteno je poigravati se raznim stilovima, umjetnostima i kombinacijama, bez straha da ćete uvrijediti ljubitelje minimalizma, romantike ili gotike. Sve je dopušteno! No, ako ćete u svom edgy domu često premještati sofe, stolove i ormariće, zadržite neutralnost zida. Neka oni budu u bojama čipke, bisera i tofua, točnije prljavo bijele boje s bež pod nijansom. Na kraju, ta boja će se lijepo uklopiti u sve ambijente pa ako se zasitite ovog stila i odlučite pretvoriti dom u modernu spa zonu, zidovi su i dalje sigurni.

Zidovi kao podloga i okosnica stila interijera zvuče kao najmanje zahtjevna stavka. No, postići spomenute nijanse zahtijeva određenu stručnost. Baš zato, umjesto da se prepustite kombiniranju i miješanju boja, za sva pitanja i kombinacije obratite se JUB stručnjacima putem maila info@jub.hr ili na besplatni info telefon 0800 2000 99! Predstavljajući čak 16 nijansi JUB prljavo bijele boje, JUMIX eksperti pružit će vam prostor o kakvom ste tek mogli sanjati. Neka san postane stvarnost!

Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima u suradnji s JUB Hrvatska.