SAVJET VETERINARA

Trebam li cijepiti svoju mačku?

06.11.2014 u 10:28

Bionic
Reading

Cijepljenje mačke jedan je od najboljih načina za njen dug i zdrav život. Ne samo da postoje različita cjepiva za različite bolesti, postoje i različite vrste i kombinacije cjepiva

Kako donosi Mačkarica, iako cjepivo ima potencijala za zaštitu kućnih ljubimaca od po život opasnih bolesti, cijepljenje nije bez rizika. Nedavna rasprava vezana uz kontroverze oko trajanja zaštite i vremena cijepljenja te sigurnosti i nužnosti određenih cjepiva potaknula je pitanje koliko je cijepljenje bitno za vašu mačku?

Što su točno cjepiva?

Cjepivo je pripravak koji sadrži umrtvljene ili inaktivirane uzročnike bolesti koji dalje imaju sposobnost aktivirati organizam i imunološki sustav. Drugim riječima, davanjem vakcina potiče se imunološki sustav na stvaranje antitijela.

Stvaranje antitijela postiže se redovitim cijepljenjem jednom godišnje jer većina cjepiva ‘traje’ oko godinu dana. Ukoliko mačka ikada bude izložena stvarnoj bolesti, njen imunološki sustav je tada spreman prepoznati bolest, u potpunosti je pobijediti ili drastično smanjiti njen učinak.

Koliko je cjepivo važno za zdravlje moje mačke?

Ukratko, cjepiva su vrlo važna u brizi za zdravlje mačke, no nije nužno da se svaka mačka cijepi protiv svake bolesti. Zato je važno razgovarati s veterinarom o nužnosti cijepljenja za vašu mačku. Čimbenici koje treba uzeti u obzir su dob, povijest bolesti, okoliš i način života. Većina veterinara preporučuje nešto što možemo nazvati temeljnim cjepivom za zdravlje mačaka.

Je li u Hrvatskoj obvezno cijepljenje mačaka?

U Hrvatskoj nije obvezno cijepljenje mačaka, no veterinari preporučuju cijepiti ihosnovnim trovalentnim cjepivom (koje uključuje zaštitu od virusa calici, panleukopenije i rinotraheitisa), a ukoliko mačka ima pristup izvan kuće, preporučuje se i cijepljenje protiv bjesnoće.

Koji su rizici povezani s cijepljenjem?

Cjepiva bi trebala blago stimulirati imunološki sustav životinje kako bi se stvorila zaštita od određenih zaraznih bolesti. Ta stimulacija može stvoriti blage simptome, od boli na mjestu uboda do groznice i alergijske reakcije. Postoje i druge, manje česte nuspojave poput tumora na mjestu injektiranja i imunološke bolesti povezane s cijepljenjem. Važno je shvatiti da su cjepiva spasila brojne živote, a igraju ključnu ulogu u borbi protiv zaraznih mačjih bolesti. Kao i kod bilo kojeg medicinskog postupka, postoji mala šansa za nuspojave. U većini slučajeva rizici su puno manji od rizika same bolesti. No važno je razgovarati s veterinarom o povijesti bolesti vaše mačke prije nego što je cijepite.

Za Mačkaricu je nešto o toj temi rekla i Irina Kovačević, dr. vet. med. i spec. univ. mag

U Hrvatskoj nažalost za mačke ne postoji obavezno, a ni temeljno cijepljenje. Kažem ‘nažalost’ jer bi po meni preventivna cijepljenja trebala biti obavezna, kako zbog činjenice da bi se time dobrim dijelom smanjila učestalost i pojavnost nekih zaraza, tako i zbog same dobrobiti mačaka i na kraju krajeva financijske dobrobiti vlasnika jer liječenje tih bolesti je upitno i skupo. Kod nas se najčešće cijepi trovalentnom vakcinom protiv virusa calici, panleukopenije i zaraznog rinotraheitisa mačaka, a protiv bjesnoće se cijepi posebno.Također, na tržištu su dostupna još neka cjepiva od kojih je daleko najčešće korišteno ono protiv klamidije, a nešto rjeđe ono protiv leukemije. Mnogi ni ne cijepe svoje mačke, a rijetki ih cijepe protiv bjesnoće – mislim da bi svi čije mace idu van trebali ih obavezno cijepiti i protiv bjesnoće, s obzirom da bjesnoće ima, a mislim da ne treba posebno pisati o ozbiljnosti same bolesti.

Redovitim cijepljenjem najjednostavnije ćete spriječiti oboljenje kod svoje mace. Bolesti protiv kojih se cijepe su vrlo teške i ozbiljne i mogućnost zaraze je velika. Svoje dečke redovito cijepim premda u životu nisu bili izvan kuće niti će biti… Uzročnika je moguće donijeti na obući, a ja ne želim riskirati da se mojim ljubavima išta dogodi. Nadam se, ni vi…’

Više detalja na stranici Mačkarica