ZA I PROTIV

Treba li moja mačka ogrlicu?

18.11.2014 u 16:12

Bionic
Reading

Premda će većina mačaka prihvatiti ogrlicu bez problema, ima mačaka koje je jednostavno neće podnijeti, a prije nego što donesete konačnu odluku, provjerite kojem tipu mačke pripada vaša

Kako donosi Mačkarica, svatko tko radi u azilu ili bilo kakvom prihvatilištu za životinje reći će da je veća vjerojatnost da se mačka izgubi, nestane i ne pronađe put kući, nego da se ozlijedi noseći ogrlicu s identifikacijskim oznakama. Čak i mačke koje 'ne izlaze van', koje eventualno imaju pristup balkonu ili prozoru, umiju ponekad pronaći izlaz i šmugnuti bez znanja vlasnika.

Prema istraživanju objavljenom u časopisu za veterinarsku medicinu, Journal of the American Veterinary Medical Association, ne samo da je većina mačaka prihvatila ogrlicu, već se nijedna nije ozbiljno ozlijedila. Dr. sc. Linda K. Lord, dr. vet. med., šest je mjeseci proučavala sa svojim timom 538 mačaka s ogrlicama. Po isteku pola godine 75 posto ih je i dalje nosilo ogrlicu, a samo ih se nekoliko ozlijedilo, i to ne ozbiljno. Dva najčešća razloga koje su vlasnici naveli za mačke koje nisu svih šest mjeseci nosile ogrlicu jesu pretjerano češanje u području vrata ili su je jednostavno izgubile.


Provjerite kako mačka reagira na ogrlicu

Vrlo je važno napraviti provjeru kad ste nekoliko dana kod kuće, preko vikenda ili slično. Nije pametno ostavljati mačku samu, bez nadzora, kad joj prvi put stavite ogrlicu. Pripremite se na otpor. Posebno mačići ogrlicu mogu doživjeti kao još jedan predmet za igru. Ako vidite da mačka uporno i nakon sat, dva vremena pokušava skinuti ogrlicu, zavući šape ili čeljust kako bi je skinula, oslobodite je na neko vrijeme pa pokušajte ponovno.

Više detalja pročitajte na stranicama Mačkarice