ZALIJEPLJENA PAPUČICA

Toyota i Peugeot Citroen umiruju hrvatske kupce

02.02.2010 u 13:29

Bionic
Reading

Hrvatski zastupnici Toyote, Citroena i Peugeota tvrde da hrvatski vlasnici modela automobila tih marki koji su zahvaćeni problemom s papučicom gasa, mogu biti mirni i da će biti pozvani na besplatni servis ako bude to potrebno

Toyota je u petak objavila da povlači sa svjetskog tržišta nekoliko milijuna automobila zbog pogreške na papučici gasa. Potom je francuski proizvođač PSA Peugeot Citroen najavio povlačenje s tržišta 97 tisuća Peugeota 107 i Citroena C1, proizvedenih u tvornici u Češkoj, koju dijeli s Toyotom. Peugeot 107 i C1 PSA je projektirao zajedno s Toyotom.

'Kao prvo želimo demantirati nagađanja iz nekih medija da Toyota obustavlja proizvodnju i prodaju spornih modela, jer se isključivo radi o servisnoj akciji, a ne o povlačenju vozila, uobičajenoj u automobilskoj industriji, za koju još točno ne znamo koliki broj vozila bi mogla obuhvatiti na hrvatskom tržištu', kažu u hrvatskom zastupstvu Toyote.

Dodaju da nema mjesta panici jer će, kada se ustanovi koja vozila su zahvaćena, vlasnici biti pozvani kod ovlaštenog servisera na besplatan pregled auta i eventualnu zamjenu spornog dijela.

Napominju da u Hrvatskoj nije zabilježen nijedan slučaj koji bi bio povezan s problemom papučice gasa, a da je u Europi prijavljeno samo 26 slučajeva koji nemaju poveznica ni s kakvim nesretnim ishodom.

U Citroenovom zastupstvu kažu kako je provjerom broja šasija ustanovljeno da nijedan od 952 modela C1 prodana u Hrvatskoj nema kvar zbog kojeg je pokrenut opoziv.

U zastupstvu Peugeota tek ponavljaju da je PSA Peugeot Citroen odlučio kao i Toyota, 'lansirati istu kampanju' za Peugeot 107 i Citroen C1.

Dodaju da će se kampanja opoziva odnositi na manje od 10 posto Peugeota 107 i Citroena C1 koji cirkuliraju na europskom tržištu, ili na 97.000 vozila.

S klijentima na koje se ova kampanja odnosi kontaktirat će pisanim putem, kažu u Peugeotovu zastupstvu.