SJAJNA KOMBINACIJA

Torta s jogurtom kakvu još niste probali

27.03.2014 u 13:48

Bionic
Reading

U ovoj sočnoj torti s jogurtom pravo osvježenje donosi mango

Iz kuhinje Ljiljane Nieder izašla su brojna slatka (i slana) mala remek-djela, a njezine odlične i do u detalje objašnjene recepte možete pronaći na stranici ljiljananieder.com i na Facebooku

Potrebni sastojci

jaje: 1
kipuća voda: 2 žlice
šećer: 50 g
vanilin šećer: 1 vrećica
brašno: 75 g
prašak za pecivo: 1 žličica
marmelada od manga: 3 - 4 žlice
želatina: 5 listova
mango: 500 g
želatina: 8 listova
jogurt: 6 dl
šećer: 100 g
vanilin šećer: 1 vrećica
limun, sok: 1 žlica
slatko vrhnje: 3 dl
marmelada od manga: 1 - 2 žlice
slatko vrhnje: 2 dl
šećer: 2 žličice
kokosovo brašno


Potrebni sastojci:

Za tijesto: pećnicu zagrijati na 185 °C. Dno kalupa za tortu (24 cm) obložiti papirom za pečenje. Jaje i vruću vodu mikserom pjenasto izraditi. Dodati šećer, vanilin šećer i miješati oko 2 minute. Brašno i prašak za pecivo izmiješati i dodati masi od jaja. Najnižom brzinom izmiješati. Tijesto izliti u kalup, izravnati i peći oko 15 minuta.

Pečeni biskvit staviti na rešetku, odvojiti papir i ostaviti da se hladi. Ohlađeni biskvit staviti na tanjur i premazati marmeladom. Oko biskvita staviti obruč kalupa od torte.

Za kremu:
mango oguliti i odvojiti oštrim nožem od jezgre. Šest dag manga narezati na ploške i ostaviti sa strane za ukrašavanje. 30 dag manga narezati i u mikseru fino usitniti (dobije se pire od manga). Pet listova želatine u hladnoj vodi omekšati. Želatinu ocijediti i na laganoj vatri rastopiti. Četiri žlice piriranog manga izmiješati sa želatinom i odmah želatinu umiješati u ostatak piriranog manga. Ne stavljati u hladnjak!

Osam listova želatine omekšati u hladnoj vodi. Jogurt, šećer, vanilin šećer i sok od limuna izmiješati. Želatinu ocijediti i na laganoj vatri rastopiti. Tri žlice kreme od jogurta dodati želatini, izmiješati i odmah želatinu istresti u jogurt-kremu i dobro promiješati. Ostaviti oko pet minuta u hladnjaku, da se krema počne stezati. Tri dl slatkog vrhnja čvrsto izraditi, dodati jogurt-kremi i oprezno metlicom za snijeg umiješati.

Polovinu jogurt – kreme istresti na tijesto namazano marmeladom, zatim na kremu staviti polovinu pirea od manga i vilicom spiralno izmiješati, da dobije izgled mramora. Tada istresti ostatak jogurt – kreme i na kraju ostatak pirea od manga, koji isto tako vilicom spiralno mramoriramo. Ostaviti u hladnjaku da se hladi oko 5 sati ili još bolje preko noći.

Sutradan oštrim nožem odvojiti tortu od obruča kalupa i obruč ukloniti. Donji dio torte – tijesto izvana namazati marmeladom od manga. Dva dl slatkog vrhnja zajedno sa šećerom čvrsto izraditi. Malom žličicom stavljati hrpice šlaga na papir i staviti ih u zamrzivač da se smrznu. Na tanjur staviti kokosovo brašno. Na ruke navući tanke rukavice. Smrznute hrpice šlaga jednu po jednu vaditi iz hladnjaka i rukama ih oblikovati u obliku kuglice te ih uvaljati u kokos (brzo raditi da se ne otope). Kuglicama i ploškama manga ukrasiti tortu. Po želji posuti s malo kokosova brašna.