VRIJEDI PROBATI

Torta makarana na malo drugačiji način

05.05.2014 u 13:06

Bionic
Reading

Poznata makarska poslastica može se pripremiti i na malo drugačiji način

Iz kuhinje Ljiljane Nieder izašla su brojna slatka (i slana) mala remek-djela, a njezine odlične i do u detalje objašnjene recepte možete pronaći na stranici ljiljananieder.com i na Facebooku

Potrebni sastojci:

Za tijesto
oštro brašno: 350 g
šećer: 100 g
maslac, hladni: 200 g
sol: na vrh noža
žumanjak: 4
maraskino: 20 ml
vanilin šećer: 1 vrećica
korica limuna: fino naribana

Nadjevlješnjaci, poprženi, mljeveni: 650 g
lješnjaci, poprženi, sitno nasjeckani: 150 g
čokolada za kuhanje, nasjeckana: 100 g
jaja: 10
šećer: 350 g
mahuna vanilije: 1
maslac, sobne temperature: 30 g
rum: 3 žlice
maraskino: 60 ml
limun, sok i korica: 1
naranča, sok i korica: 1
muškatni oraščić: malo svježe naribanog
ružin liker: malo

Ukrašavanje
šećer u prahu

Priprema

Lješnjake staviti na lim za pečenje te u pećnici zagrijanoj na 220°C pržiti ih 12 do 15 minuta. U toku pečenja povremeno promiješati. Izvaditi iz pećnice i ostaviti da se ohlade. Hladne lješnjake istrljati dlanovima kako biste ljusku odvojili te ljusku ukloniti. 650 g lješnjaka samljeti, a 150 g sitno nasjeckati.

Za tijesto: Brašno staviti na radnu plohu i u sredinu brašna staviti šećer, maslac, sol, žumanjke, maraskino, vanilin šećer i limunovu koricu te zamijesiti glatko tijesto. Tijesto podijeliti na dva dijela. Jedan dio zamotati u foliju za očuvanje svježine i staviti u hladnjak. Preostali dio podijeliti na dva dijela, svaki dio posebno zamotati u foliju i staviti u hladnjak. ½ tijesta je za dno torte, ¼ je za rub torte i ¼ za trake s kojima tortu ukrašavamo. Tijesto ostaviti da miruje oko 30 minuta.

Za nadjev: Mahunu vanilije po dužini zarezati i nožem srž vanilije ostrugati. Žumanjke odvojiti od bjelanjaka. Bjelanjke zajedno s malo soli čvrsto izraditi. Na kraju polako dodavati 50 g šećera neprestano miješajući. Žumanjke zajedno s preostalih 300 g šećera kremasto izraditi. Dodati maslac, srž vanilije, rum, maraskino, sok i koricu naranče i limuna, na vrh noža muškatnog oraščića, malo ružinog likera, mljevene i pržene lješnjake te sve zajedno mikserom dobro izmiješati. Na kraju dodati snijeg od bjelanjaka i narezanu čokoladu te metlicom za snijeg lagano umiješati (mikserom NE!).

Pećnicu zagrijati na 180°C. Dno kalupa za tortu (28 cm) prekriti papirom. Većim komadom tijesta (1/2) prekriti dno a jednim komadom (1/4) obložiti rub kalupa. Istresti nadjev na tijesto, izravnati i prekriti trakicama, koje se naprave od preostalog tijesta (1/4). Tortu staviti peći oko 30 minuta, zatim tortu prekriti papirom, smanjiti temperaturu pećnice na 150°C i nastaviti peći daljnjih 50 do 55 minuta. Provjeriti štapićem za ražnjiće da li je torta pečena. Pečenu tortu ostaviti da se hladi te oprezno odvojiti obruč kalupa. Tortu oprezno prebaciti na tanjur, papir odstraniti i posuti šećerom u prahu.

Napomena: tko želi originalnu makaranu, umjesto lješnjaka staviti bademe, a čokoladu izostaviti. Preostalu mahunu vanilije staviti u kilogram šećera. Na taj način se dobije vanilin šećer intenzivna okusa.