SAVRŠENI PRIZORI

Tko ne bi poželio posjetiti ova neobična mjesta?

15.09.2013 u 09:09

Fascinantne stepenice

Izvor: Wikimedia Commons / Autor: Huangdan2060

Bionic
Reading

Ako vam je turističko razgledavanje gradova koje uključuje laganu šetnju pa odmor u parku, ručak i kavu već nekako dosadilo, onda su ovo definitivno destinacije koje se isplati posjetiti. Najekstremnija stubišta diljem svijeta – samo za najhrabrije i one sa stvarno dobrom kondicijom

Rajasthan, Indija
U srcu Indije nalazi se stepenasti bunar dubok trinaest katova. Chand Baori stepenasti bunar napravljen je prije otprilike 1200 godina i svjedoči o sjajnoj prošlosti Indije. Najstariji bunari sa stepenicama izgrađeni su otprilike 550 godine nakon Krista, a najpoznatiji su izgrađeni u srednjem vijeku. Procjenjuje se da je više od tri tisuće stepenastih bunara izgrađeno u dvije sjeverne države. Iako mnoge propadaju zbog zapuštenosti ili su pak prekrivene smećem modernog doba, tisuće stepenastih bunara još uvijek postoji. Voda ima posebnu ulogu u hinduističkoj mitologiji; predstavlja granicu između neba i zemlje poznatu kao tirtha. Stepenasti bunari rađeni su ne samo kao izvori pitke vode, već kao i sveta kupališta te mjesta za molitve i meditaciju.

Ha'iku stepenice, Havaji
Stepenice koje vode uz planinu Koolau, na havajskom otoku O'ahu izgradila je 1942. godine američka mornarica. Odmah su postale atrakcija i turističko odredište, no 1985. lokalna uprava ih je zatvorila zbog sigurnosnih razloga i restauracije; 2002. godine stepenice ponovno otvaraju za javnost, no lokalno stanovništvo nije bilo oduševljeno time jer su im brojni turisti narušavali mir.

Od tada je ulaz na stepenice zabranjen, a čuvaju ga i stražari, mali broj avanturista svejedno riskira te noću odlaze na strmovit uspon, na čijem vrhu ih čeka nenadmašan pogled zbog kojega ove stepenice i nose naziv Stairway to Heaven (stepenice do raja).

Tigar i kornjača, Njemačka
Ovo metalno čudo u njemačkom gradu Duisburgu je umjetnička instalacija inspirirana toboganom smrti u zabavnim parkovima. Smješteno na brežuljku nazvanim 'Čarobna planina', ovo stepenište namijenjeno je laganoj šetnji, a sa samog vrha pruža se nevjerojatan pogled.

Angkor Wat, Kambodža
Angkor Wat je najvažniji i najveći hramski kompleks kambodžanske regije Angkor u kojoj je do danas ponovo otkriveno više od 1000 hramova. Nalazi se oko 240 km sjeverno od Phnom Penha, glavnog grada Kambodže. Najvećim dijelom je sagrađeno u 12. stoljeću. Penjanje do najviših razina ovog drevnog hramskog kompleksa je toliko strmo da se turisti na nekim dijelovima moraju penjati i rukama i nogama.

Tianmen planina, Kina
Tanmen planina nalazi se na sjeveru kineske provincije Huan u blizini grada Dayong. Do planine se stiže 'cestom do neba' Tongtain, koja ima 99 oštrih zavoja, a put završava penjanjem 'stepenicama do neba', Tianti, koje imaju 999 stepenica. Najupornije na samom vrhu, osim pogleda koji ostavlja bez daha, dočekat će prirodni kameni svodovi i prekrasni hramovi. Po uzoru na ove stepenice nastala je kulisa za Pandoru iz filma 'Avatar'.

San Juan de Gaztelugatxe, Španjolska
Kako bi stigli do malenog otoka posvećenog Ivanu Krstitelju, posjetitelji moraju proći uskom i strmom stazom sa stepenicama koja se prostire tik iznad mora. Predaja kaže da biste jednom kada vam to pođe za rukom, trebali tri puta pozvoniti crkvenim zvonima.

Montagne de Bueren, Belgija
Stepenice koje povezuju središte grada Liège s tvrđavom. Ovo impozantno stubište održava sjećanje na Vincenta de Buerena, koji je bio jedan od najvažnijih nepokolebljivih branitelja Liègea protiv vojvode od Burgundije, Charlesa Bolda.