NOVA OTKRIĆA

Tko kaže da je svinjska mast nezdrava

31.12.2013 u 12:27

Bionic
Reading

Je li svinjska mast nepravedno optužena kao nezdrava? Oko toga se u posljednje vrijeme lome nutricionistička koplja

Nekada su generacije odrastale na svinjskoj masti, a onda je ona označena kao najnezdravija moguća namirnica. Zamijenila su je razna ulja i margarini. No u posljednje vrijeme ponovno se aktualiziralo pitanje masti kao namirnice koja možda i nije toliko nezdrava.

'Svinjska mast od pamtivijeka se koristila za jelo i pripremu hrane u svim tradicionalnim kulturama pa tako i kod nas. Nažalost, razvojem prehrambene industrije, kao i širenjem histerije od masnoća životinjskog porijekla, ova prirodna i zdrava masnoća našla se na crnoj listi zabranjene hrane. Danas znamo da je to bila pogreška', izjavila je nutricionistica Anita Šupe za Globus. Štetnosti masti, ali i mitova koji uz to idu, bavio se i Business Insider koji je popisao najčešće laži o masti.

Najbolja je prehrana s niskim udjelom masti
Epidemija pretilosti u SAD-u započela je kada su liječnici počeli savjetovati prehranu s manje masti i više ugljikohidrata. Zbog takvih savjeta, ljudi su počeli jesti više industrijski proizvedenu hranu koja obiluje šećerom i aditivima – namirnicama znatno opasnijama od masti.

Namirnice bogate kolesterolom vrlo su štetne
Na crnoj listi namirnica našla su se i jaja koja sadržavaju kolesterol. No istraživanja pokazuju da kolesterol u hrani zapravo ne povisuje loš kolesterol u krvi čovjeka i ne uzrokuju srčana oboljenja. Loš kolesterol nije uvijek loš i zapravo najvećim je dijelom bezopasan.

Margarin je zdraviji od maslaca
I maslac, kao namirnice sa zasićenim masnoćama, dospio je na loš glas pa su proizvođači ponudili razne margarine koje reklamiraju kao zdrave jer sadržavaju zdrave sastojke, ali to je laž. Margarini sadržavaju transmasti i zato su opasni za zdravlje.

Biljna ulja su zdrava
Biljna ulja koja su industrijski proizvedena, sadržavaju velike količine polinezasićenih masnih kiselina. Ako se redovito konzumiraju, mogu izazvati upale u organizmu jer velike količine su prilično štetne.

Transmasti su zdravije od zasićenih masti
Laž! Transmasti se koriste u prehrambenoj industriji za proizvodnju margarina, slatkiša, slanih grickalica i brze hrane. Zasićene masti nisu toliko opasne kao transmasti koje su iznimno toksične.

Mast deblja
Da, mast ima puno kalorija, ali je riječ o zasitnoj namirnici koje ne možete puno pojesti. Dakle, dulje ste siti i zapravo su manje šanse da ćete se udebljati, a to su potvrdila i neka istraživanja.

Hrana s niskim udjelom masnoća je zdravija

Kad se iz prirodne hrane izvuku masti, što rade proizvođači hrane, onda ona dobiva loš okus. Kako bi to izbjegli, proizvođači dodaju šećere. Upravo zato nemasna hrana obiluje šećerima i iznimno je nezdrava.