ZNAŠ LI...

Tko je papagaj Alex?

19.04.2010 u 07:21

Bionic
Reading

Papagaj Aleks bio je zatočen 30 godina zbog istraživanja inteligentne upotrebe jezika. Iznenada je preminuo 2007. godine

Alex je bio afrički sivi papagaj i živio je u laboratoriju Irene Pepperberg u SAD-u. Alex je akronim od vian Learning Experiment.

Prije Alexa bilo je rašireno mišljenje da je potreban velik mozak - kao onaj u primata - da bi se mogli rješavati kompleksni problemi. No Alex je dokazao da to nije tako. Irene je napisala da je Alex imao inteligenciju petogodišnjeg djeteta te je rješavao kompleksne zadatke.

Ipak, Alex je cijeli svoj život proveo u neprirodnom okružju i među ljudima koji su ga cijelo vrijeme testirali. Ista pitanja ponavljana su mu iznova i iznova. Tako je jadni Alex nekada bio toliko iritiran da je znao vikati: 'Ja ću otići!' ili 'Ne!'

Jednom su opetovano od njega tražili da između šest objekata imenuje onaj zeleni na pladnju, no on je imenovao sve osim zelenog i zatim prevrnuo pladanj.

Njegov život i zatočeništvo danas spominju i mnogi zaštitari životinja te kažu da je to samo jedan od primjera kojim je dokazano da sve životinje, bez obzira koliki im je mozak, imaju svoju autonomnost i volju, koliko god ih ljudi smatrali bezdušnima i glupima te predodređenima da žive samo za ljudsku korist.

U ovoj rubrici svaki tjedan možeš pročitati neku zanimljivost ili otkačenu činjenicu kojom možeš iznenaditi svoje vršnjake, ali i one puno starije!