DEPRESIJA, ALKOHOL

Timski sportovi različito utječu na dečke i cure

11.11.2009 u 07:32

Bionic
Reading

Prema istraživanju američke Asocijacije za zdravstvo, timski sportovi različito djeluju na muški i žensku tinejdžersku populaciju

Tako se pokazalo da dečki koji prakticiraju neki od timskih sportova češće piju te češće ulaze u sukobe. S druge strane, manje su skloni depresiji i rjeđe puše cigarete.

No kada se radi o curama koje prakticiraju timski sport, one uglavnom imaju samo pozitivne reakcije, kao što su manja podložnost depresiji, manje puše cigarete te manje ulaze u fizičke sukobe.

Ovo je istraživanje pokazalo da sport, koji se obično smatra zdravom aktivnošću, nema iste posljedice za muški i ženski spol te da se ne mora uvijek raditi o pozitivnim stvarima koje se povezuju uza nj.

Istraživanjem je bilo obuhvaćeno 13.000 gimnazijalaca. Od njih 60 posto dečki i 48 posto cura bavilo se nekim od timskih sportova.

Dečki koji prakticiraju timski sport čak 60 posto više piju i 30 posto češće ulaze u fizičke sukobe od dečki koji ne prakticiraju sport. Također, njih 30 posto manje pati od depresije, a 20 posto ih manje puši od dečki koji ne prakticiraju sport.

Kod cura sportašica 10 posto ih manje ulazi u fizička razračunavanja, 30 posto manje ih je pogođeno depresijom, 50 posto manje puše cigarete te 10 posto manje ide na različite dijete koje su opasne za zdravlje. Što se tiče alkohola, sportašice i one koje to nisu podjednako su sklone tom poroku.