ZADRŽITE BRONČANU PUT

Ten za mini-suknju do kasne jeseni

19.08.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Nakon povratka s mora, zasigurno još dugo želite gradom šetati u što kraćim modnim krpicama, pokazujući svoju usavršenu figuru i preplanuli ten. Stoga je dobro znati nekoliko trikova kako što dulje zadržati brončanu put

Unatoč svim upozorenjima o štetnosti prevelikog izlaganja suncu, malo je onih koji se ljeti odreknu preplanulosti. Koliko god se kroz modne retke počela provlačiti misao da se blijeda put, kakvu njeguje Nicole Kidman, vraća u modu, ovog ljeta to još uvijek nije zapovijed. I još dalje, dok blijedi izgledamo kao da vapimo za vitaminima, umjerena preplanulost kao da donosi dašak zdravlja.

A kada smo jednom postigli željenu boju, valja je zadržati.

Naša koža diše, obnavlja se, pa se tako stari preplanuli sloj polako mijenja novim. Zato blijedimo. Koliko ćete uspjeti zadržati preplanuli ten, prije svega ovisi o vašoj koži. Prirodno tamnoputi malo dulje, oni svijetle puti malo kraće, ali svi ispravnom njegom možemo barem malo produljiti uživanje u lijepoj boji.

Koža nakon pilinga opet slobodno diše...

Krenimo od tuširanja. Slatka voda je često klorirana, što nakon djelovanja sunčevih zraka i morske soli i opet isušuje kožu. Još dok ste na moru, nakon sunčanja nemojte se tuširati prevrućom vodom jer to dodatno isušuje kožu, a ako je ikako moguće, nemojte svaki dan koristiti sredstva za pranje.

Bitan je i izbor sredstava za tuširanje, zato dajte prednost prirodnim sastojcima i mirisima. Kada kupujete sapune i gelove, čitajte deklaracije. Neka pH bude što bliži prirodnom pH kože. Ljetni proizvodi za tuširanje najčešće sadrže antioksidante, poput vitamina A, C, E i beta karotena, te iscrpine aloe vere, lavande, zelenog čaja i drugog bilja koje dubinski djeluje na vlažnost kože. Mnoga ta sredstva nanose se na još vlažnu kožu.

Kožu nakon tuširanja ne trljajte ručnikom, već ga samo lagano pritišćite po koži. Nakon toga, krema, losion, ulje ili gel su obvezni: koži daju vlagu i hranjive sastojke, a nakon sunca ju umiruju.

Nikada ne zaboravite niti u žurbi nemojte preskočiti na kožu tijela nanijeti kvalitetan losion, gel ili ulje za poslije kupanja, kao što biste to trebali činiti i nakon sunčanja. Izbor je neograničen, a najviše hvale ubiru preparati sa sastojcima poput aloa vere, lavande, limuna, u maslinovom ili bademovom ulju.

Nakon sunčanja možete si priuštiti i kolagensku masku za lice, time ćete koži vratiti makar dio izgubljene vlage. Kreme neka budu lagane, vlažne.

Ako koristite šminku, valjat će je pomno skidati svaku večer, a to bi moglo pospješiti gubljenje brončane boje na licu. Neka šminka ne bude preteška, a od vodootpornih proizvoda i maskara će vam biti dovoljna! Preparati za skidanje šminke neka budu blagi, bez alkohola, ne premasni. Posebnu njegu valja posvetiti koži lica i dekoltea, koja je izrazito tanka i sklona opeklinama, pa tako i oštećenjima.

Koža tijela je s prvim tamnjenjem sjajna, ali svakodnevno prženje na suncu imat će za posljedice ljuštenje kože, a nakon toga ostaju i ružne mrlje. Ako vam se koža počne ljuštiti nakon što se vratili s mora, ne paničarite, masnije ulje će to neko vrijeme održavati pod kontrolom, no boju ćete ionako početi gubiti.

Ispravnom njegom duže ćete uživati u preplanulosti

Pitate se –a dobar piling nakon mora? Piling će vam svakako ukloniti mrtve stanice s površine kože, kožu će svakako osvježiti, ali s njim će neminovno otići i malo boje. Vjerojatno ćete od pilinga bježati koji tjedan nakon mora, ali onda se njegovim beneficijama slobodno vratite. Mlijeko ili ulje za tijelo nakon pilinga su obvezni.

Koža će nakon pilinga opet slobodno disati.

Solarij

Solarij je 'točka na i' umornoj koži koju cijelog ljeta izlažete suncu i zato nije pametno cijelu jesen umjetno održavati boju. Čak bi bolje bilo koristiti kreme za samotamnjenje i bronzere, ili jednostavno poslušati modne magazine koji najavljuju da je era pretjerane, bilo lažne bilo prirodne preplanulosti, pred progonom.

Možda ćemo već idućeg ljeta promicati čipkaste suncobrančiće s kojima će dame šetati gradom da ih slučajno ne bi zahvatilo sunce…

Dotad, (umjereno) uživajte u preplanulosti.